Поръчката започна през декември без силен анонс и обсъждане и

...
Поръчката започна през декември без силен анонс и обсъждане и
Коментари Харесай

Държавата избра пет агенции за туристическа реклама в 15 страни за 7 млн. лв.

Поръчката стартира през декември без мощен анонс и разискване и ръководеното от Ангелкова министерство получи малко предложения

© Анелия Николова Още по тематиката
Парите за реклама на българския туризъм се усилват тройно до 2020 година

Туристическото министерство възнамерява акции в България и чужбина, които ще костват сред 8.5 и 10 млн. лева годишно
7 фев 2018
Осем предложения в търга за огромната реклама на туризма в 22 страни

По множеството от оповестените позиции има по един претендент
14 яну 2018
Елате, милиони

Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина, която би трябвало да обхване 22 страни, а общият обособен бюджет е близо 8 млн. лева
4 яну 2018 Рекламни акции на българския туризъм в 15 страни на обща стойност от 7.11 млн. лева следва да започват, откакто туристическото министерство избра спечелили в състезанието за най-голямата рекламна акция в чужбина за последните години. Сред страните, в които би трябвало да се организира акцията, попадат най-големите пазари за българския туризъм като Германия и Русия, както и прилежащи страни и такива в Централна и Източна Европа.

Сред спечелилите са няколко от огромните организации в бранша, както и такива, които и различен път са взели участие в поръчки за туристическа реклама, излиза наяве от оповестения протокол с класирането.

Изборът всред претенденти обаче беше дребен - за множеството акции имаше единствено по една подадена оферта. Поръчката не приключва и изцяло сполучливо, тъй като няма определен реализатор за реклама в седем страни.

Едногодишни акции

Конкурсът за националната туристическа реклама бе стартиран в края на предходната година с планирана стойност над 9.6 млн. лева (близо 8 млн. лева без ДДС), като той обхващаше 22 европейски страни, които са измежду най-големите пазари за българския туризъм или такива, от които има наклонност към по-засилен интерес. Целта бе да се изберат организации, които да ръководят туристическата връзка, популяризирайки друг вид туристически сегменти като почивки на море, планина, СПА, конферентен туризъм и други, и употребявайки разнообразни канали като локални малките екрани, радиа, печатни медии, интернет и други

Интересът към публичната поръчка, която не беше маркетирана авансово, беше слаб - през януари бяха подадени единствено осем предложения за седем обособени позиции. Така Министерството на туризма е избрало за множеството от тях победител без съревнование, а за седем страни няма класирана компания, се вижда от решението за избор на спечелили, оповестено в документите на публичната поръчка.

Избраните компании

От решението на туристическия министър Николина Ангелкова се вижда, че има определени организации, които да проведат рекламни акции в 15 страни, като това ще коства общо 7.11 млн. лева

Конкурсът за рекламна акция в Германия е извоюван от " Медиа планинг груп " с оферта от 762 хиляди лева . Компанията е част от информационната група Havas Group. В края на 2016 година поделение на испанския холдинг Havas закупи мажоритарен дял от " Хавас груп България ", с което компанията навлезе непосредствено на локалния пазар, откакто преди този момент работеше посредством франчайзингови контракти с няколко организации, които са съществена благосъстоятелност на Стефан Дьолае. Той и сътрудниците му резервираха останалия дял от рекламната група на българския пазар от 49%. В състезанието за реклама в Германия оферта подаде и съдружие " Криейтив медия 3 ", в което влизат главно фирмите " Аргент 2002 ", " Интеримидж " и " Интерпартнерс ". Тяхната оферта е била за 923 хиляди лева и е класирана на второ място.

Сдружението ДЗЗД " Ню Маккан " ще организира рекламната акция на България във Англия, печелейки състезанието с цена от над 901 хиляди лева В него влизат " Маккан Ериксон София ", чиито шеф Десислава Олованова е и член на УС на Българската асоциация на информационните организации (БАКА), както и сдружението " Ню икономик солушънс ", благосъстоятелност на Евелина Куртева, което е учредено през есента на 2017 година За пазар Англия беше подадена оферта и от съдружие " Криейтив медия-4 ", което включва " Аргент 2002 ", " Интерпартнерс ", Георги Павлов и Петя Запренова. Офертата на класираното на второ място обединяване е била 944 хиляди лева

ДЗЗД " районно управление (на МВР) - Комм ", в което влизат фирмите " От-до консулт " и " Идея комм ", печели поръчката за рекламна акция в Русия, Украйна, Молдова и Беларус с цена от 1.78 млн. лева PR aгенцията " От-до консулт " e благосъстоятелност на журналиста Мирослава Баджева и някогашния програмен шеф на " Нова телевизия " Олга Лозанова. Другият сътрудник в консорциума - " Идея комм ", е една от най-големите организации за външна реклама, като в борда на шефовете влизат Милен Попов, Асен Кръстев и Евгени Тодоров.

" Директ медия Крес " ще организира рекламната акция на районните пазари - Гърция, Сърбия, Турция, Македония и Румъния, при цена от 1.73 млн. лева Компанията е част от групата Direct Media Group Bulgaria, благосъстоятелност на Красимир Петков, и се смята, че е обвързвана с Красимир Гергов, който бе президент на една от първите рекламни организации " Крес ", а през 2013 година закупи сръбското сдружение Direct media, което до тогава бе благосъстоятелност на водача на сръбската Демократическа партия Драган Джилас.

PR организацията АПРА , благосъстоятелност на Томислав Цолов и част от групата APRA Porter Novelli, ще организира рекламната акция на България на централноевропейските пазари - Полша, Чехия, Словакия и Унгария . Компанията бе единствен претендент за тази позиция с оферта от 1.74 млн. лева

По прелиминарен проект на туристическото министерство рекламните акции би трябвало да започват напролет и да бъдат с дълготрайност от една година.

Без определен реализатор

Поръчката се проваля за седем страни. По едната позиция, която обхващаше акции в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия и Белгия, беше подадена оферта само от организация " Киви ", благосъстоятелност на Венцислав Олеков и Илия Ел Фелеки. Тяхната оферта обаче е отстранена, защото не е отговаряла на предварителните условия на поръчката.

От решението на туристическия министър се вижда, че няма определена компания и за реклама във Франция, въпреки да не стават ясни претекстовете за това. Кандидатът за тази позиция е само компанията " Медиа планинг груп ", която е подала постоянна оферта и са получени оптимален брой точки, само че в същото време не попада измежду избраните реализатори на другите позиции от поръчката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР