Поръчката за проектиране и строителство на инфраструктура засега включва шест

...
Поръчката за проектиране и строителство на инфраструктура засега включва шест
Коментари Харесай

КЗК отхвърли жалбата на "Трейс" срещу търг за 72 млн. лв. за индустриалните зони

Поръчката за планиране и строителство на инфраструктура към този момент включва шест индустриални зони

© Анелия Николова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на " Трейс груп холд " против решението за установяване на спечелили в търга за 72 млн. лева на Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ). В средата на май държавното сдружение дефинира три консорциума, с които да подпише рамков контракт за инженеринг (проектиране и строителство) на инфраструктура в няколко индустриални зони през идващите четири години. Със същото решение бяха оповестени и претекстовете за премахване на останалите участници, в това число " Трейс ". Антимонополното ведомство не е приело причините на холдинга, само че решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Аргументи

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Трейс " беше отхвърлен още след техническата оценка на предложенията. От общо 12 компании и консорциуми, които подадоха документи за присъединяване, до отваряне на финансовите предложения доближиха единствено четири, а първите три от тях бяха избрани за спечелили. Според изискванията на процедурата с тях би трябвало да се подпише рамково съглашение, а за всяка обособена поръчка консорциумите ще се състезават с съответни предложения.

Според холдинга отстраняването му от процедурата е незаконосъобразно, защото аргументът за това е, че не е предложил съответни механически решения за осъществяване на строителните работи. От " Трейс " считат, че това няма по какъв начин да стане, в случай че към момента не са избрани площадките и дейностите, които ще би трябвало да бъдат осъществени. " В тръжната документи категорично е записано, че мястото на осъществяване на обектите ще бъде конкретизирано с подписването на контракта за социална поръчка, подписан въз основа на рамковото съглашение ", се показва в жалбата.

Според ведомството обаче пропуските в офертата ясно са разказани от тръжната комисия, а Комисия за защита на конкуренцията от своя страна не може да се изрича за правилността на констатациите. От антимонополната комисия показват още, че в случай че е имало неясноти в документите за процедурата, " Трейс " е трябвало да оспори самата процедура или да изиска уточнения. Затова и решението е жалбата да бъде отхвърлена.

Конкуренция

Възлагането на обособените контракти ще става едвам откакто бъде обезпечено финансиране за тях. Въпреки това рамката от 72 млн. лева не е дребна и това изяснява интереса на строителните компании към поръчката. В процедурата бяха подадени общо 12 предложения и откакто един от претендентите отпадна поради неизрядни документи още първоначално, в надпреварата останаха 11 компании и обединявания. След техническата оценка до отваряне на финансовите предложения обаче стигнаха единствено 4 претендента, като един от тях - " Джи Пи груп ", получи доста по-ниска обща оценка. Така решението за избора на спечелили, с които да се подписа рамковото съглашение, изглеждаше ясно.

На първо място беше класиран ДЗЗД " Зони 2019 ", в който влизат " Пътища и мостове " и " Инжконсултпроект ". Сред спечелилите е и ДЗЗД " Индустриални зони ГБР " сред " Галчев инженеринг ", " Р.С. инженеринг " и " Биад-С ". Тройката се добавя от " Индустриални зони 2020 " ДЗЗД на " Трафик холдинг ", " Зебра ", " Трафикбилд " и " Виас инженеринг ". С тях ще бъде подписано и рамковото съглашение, в случай че решението на Комисия за защита на конкуренцията не бъде обжалвано или в случай че съдът го удостовери.

Поръчката включва планиране и строителство на общо 22 100 м улична мрежа. Най-много улици ще бъдат построени в зоната в Божурище (13 км), като строителство се планува също в София, Карлово, Кърджали, Суворово и село Телиш (Плевенско).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР