Поръчка за реставрация и адаптация на старинното училище Св. Пантелеймон

...
Поръчка за реставрация и адаптация на старинното училище Св. Пантелеймон
Коментари Харесай

Поръчка за реставрация на старинно училище в Широка лъка обяви Смолян

Поръчка за реституция и акомодация на старинното учебно заведение " Св. Пантелеймон " в двора на църквата " Успение Богородично " в село Широка лъка разгласи община Смолян.
Застроената повърхност на постройката е към 193,00 кв. м, а разгънатата застроена повърхност - към 397 кв. метра. Прогнозната стойност за осъществяване на обекта е 634 036 лева без Данък добавена стойност (740 843 лева с ДДС)
За широколъчани учебното заведение и църквата са директно свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е издигнат за 38 дни от локалните хора напролет на 1834 година след специфичното позволение на Махмуд Първи.
Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на фамозния Захарий Зограф. Смята се, че храмът е вълшебен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани.
В свое обръщение Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да приключи семинария и да отдаде живота си на вярата, защото бил кръговиден сирак.
В двора на църквата се намира учебното заведение " Свети Панталеймон ", което предходната година навърши 130 години. Училището е построено през 1888 година от локални майстори като целият комплекс е монумент на културата от национално значение.
„ Сградата на учебното заведение била компрометирана по време на социализма от незавършена реституция, само че и изтърбушена оцелява към този момент над 30 години. Това потвърждава какви майстори са я строили преди време, тъй че даже с нарушени структура и стени да устоя до момента “, споделя кметът на селото Васил Седянков.
С разпореждане на Министерския съвет от м.г. държавното управление отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лева за реституция и акомодация на остарялото учебно заведение „ Св. Пантелеймон “ в двора на църквата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР