Поръчка за 400 хиляди лева и разлика от само два

...
Поръчка за 400 хиляди лева и разлика от само два
Коментари Харесай

Съмнения около обществена поръчка за 400 000 лева в Пловдивската опера

Поръчка за 400 хиляди лв. и разлика от единствено два сантиметра сред съперниците за нов роял в Държавната опера в Пловдив

Българските представители на едната от световните фирми за направа на концертни рояли настояват, че тази обществена поръчка в музикалния бранш у нас е направена по този начин, че да бъде извоювана от съответен снабдител, предава bTV

Вече 40 години в Пловдив не е купуван нов музикален инструмент.

" Много международни актьори отхвърлят да изнасят концерти в " Eвропейската столица на културата “ заради липса на добър професионален инструмент “, споделят от там.

Операта афишира конкурс за роял. Двама се включват в надпреварата. Петър Савчов е представител на едната компания, изработила този модел.

Фирмата не печели поръчката. Савчов споделя, че е направена по този начин, че да съответства на параметрите на съответен модел и вносител. Едва два сантиметра не доближават на концертния роял, с цел да дава отговор на критериите в публичната поръчка.

" Изискването беше най-малко 274, най-много 280. Нашият е 272 “, споделя Савчов.

Роялът на компанията, спечелила поръчката, е с дължина тъкмо 274 сантиметра. " Имаше нещо сходно с поръчката за коли за Народно събрание. Точно избрана марка беше спечелила. По същия метод стана и с роялите “, споделя Савчов.

90 % от поръчките за рояли в България печели същата компания, определена и в Пловдив. Потърсихме за коментар и Държавната опера в Пловдив. От там избраха да отговорят писмено.

" Операта не е лимитирала по никакъв метод опцията за присъединяване на български или задгранични производители, снабдители или дистрибутори, нито опцията им за присъединяване като обединявания в публичната поръчка “, казват от операта.

Петър Савчов не апелира решението.  " Борбата ни е този закон да бъде изменен и когато се разпореждат публични поръчки да бъдат направени за всички “, казва Савчов.

Все отново в музикалните среди не е загадка, че спечелилият в Пловдив роял е най-предпочитаният инструмент за пианистите в света.

Очаква се роялът да бъде доставен в Пловдив в края на тази година.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР