Поръчка с прогнозна стойност 7,9 млн. лв. с ДДС (6,6

...
Поръчка с прогнозна стойност 7,9 млн. лв. с ДДС (6,6
Коментари Харесай

По-евтино е да сложиш филтър на печката си в Швейцария, отколкото в София

Поръчка с планирана стойност 7,9 млн. лева с Данък добавена стойност (6,6 млн. лева с ДДС) разгласи Столична община за доставка и монтаж на електростатични филтри, предопределени за горивни съоръжения с мощ до 50 кW. Поръчката е част от
Спечелилият поръчката би трябвало да обезпечи до 1000 филтъра и да ги инсталира в комините на толкоз семейства в столицата. Избраният реализатор би трябвало да извърши оглед на евентуалните места, да достави и инсталира електростатични филтри за календарната година. Трябва също да изготви указател и интерактивна карта с адресите, на които са инсталирани, след всеки монтаж да актуализира данните на интерактивна географска карта на Столична община с визуализирани адреси. В случай на нужда би трябвало да доизгради или поправя коминното тяло.
Електростатичните филтри работят на правилото на електростатично напрежение, което дава заряд на праховите частици (ФПЧ) и те полепват по стените на комина. Принципно те са най-разпространените филтри за прахови частици от битовото отопление. 
В разбор на съдружие " За Земята " от предходната година е дадена информация, че в дребното курортно градче Заас-Фее в Швейцария, чието население е едвам 1 597 души към 31.12.2017 година , са сложили електростатични филтри на всички къщи. Инвестицията по слагането на филтрите там възлиза на 1 000 000 швейцарски франка, като цената на един филтър е към 3 000 швейцарски франка (2 600 евро) .
В столицата ни има близо 460 хиляди семейства и 1000 от тях с филтри би бил надменно дребен брой и надали ще усъвършенства чистотата на въздуха, само че това е първата сходна поръчка.  
Срокът за осъществяване на дейностите е до 31-ви ноември следващата година или до постигане на сумата от 3,3 млн. лева без Данък добавена стойност, според от това кое от двете условия настъпи първо. Предвидена е опция на същия реализатор да се разпореди работа за останалите 50% от сумата и договорът да се удължи с още 24 месеца.
Според въпросния разбор на съдружие " За Земята " обаче монтирането на филтри на комини в България за понижаване на излъчванията ФПЧ от битовото отопление не адресира казуса при източниците – некачествени горива и ниско-ефективни отоплителни уреди.
" При състояние, че през 2011 година съгласно националното броене над 50% от популацията в България употребява дърва и въглища за отопление, както и че междинната успеваемост на отоплителен апарат на твърдо гориво е към 50% съгласно пресмятания от Министерството на енергетиката, не може изрично да се дефинира изгодата от слагането на филтри за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в България. Монтирането на филтри би могло да е спомагателна мярка за понижаване на излъчванията ФПЧ при към този момент заменена горивна база и въведени прецизни и високи стандарти за всички твърди горива, само че не и първостепенна ", сочат изводите от изследването през 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР