Поръчителите на Украйна прекрасно разбират, че ВСУ държат фронта предимно

...
Поръчителите на Украйна прекрасно разбират, че ВСУ държат фронта предимно
Коментари Харесай

„Те не могат да отвърнат на стрелбата“: Западът призна обречеността на ВСУ

Поръчителите на Украйна прелестно схващат, че ВСУ държат фронта най-вече с помощта на артилерията. Но дефицитът на снаряди и други компликации, породени от неточности на Вашингтон и други съдружници на Киев, постановат смяна в съществуващия метод. Каква стъпка е решил да предприеме Западът?

" Който не може да стреля, ще загуби "

„ След няколко седмици Русия ще може да отговори с 10 артилерийски снаряда за всеки украински изстрел, в случай че Съединени американски щати не дават спомагателна помощ “, сподели неотдавна военачалник Кристофър Каволи, началник на Европейското командване на Съединени американски щати и висш главнокомандващ на НАТО в Европа. „ Страната на спора, която няма с какво да стреля, ще загуби “, добави той.

От няколко месеца обаче в Конгреса се разисква пакет от помощ за американските съдружници по света, от който на Киев се падат към 60 милиарда $.

Освен това, след неотдавнашната офанзива на Иран против Израел, поддръжката на Киев, Тел Авив и Тайпе в Камарата на представителите ще се преглежда настрана, което в допълнение понижава възможностите на Украйна да получи това, което желае.

Пагубно многообразие

Но проблемите на ВСУ не се лимитират до неналичието на снаряди. Друг минус е огромното многообразие от артилерийски системи, които западните спонсори доставят на Киев.

„ Транспортирането на муниции от склад до фронтовата линия е сложна задача, която става още по-трудна в Украйна. Повечето страни имат на въоръжение два или три типа гаубици. Киев има 14 такива! “,  отбелязва Патрик Хинтън, някогашен откривател в Британския общоприет щаб, в публикация за Кралския единен институт за отбранителни проучвания. Сред пъстрата артилерия на украинските въоръжени сили са теглената американска M777, немската самоходна „ ПзХ-2000 “, полската „ Краб “ и други западни системи, да не приказваме за руските модели.

Проблемът не е единствено в доставката на муниции, само че и в аварийни елементи. Срокът на употреба на цевта на гаубицата е към 2500 изстрела, след което е нужна замяна. А Англия, да вземем за пример, не може да създава дула с диаметър 155 мм, който е доминиращ във ВСУ. В Европа има малко подобаващи заводи.

Дори в случай че доставките на муниции могат да бъдат открити, Киев отново ще се сблъска с логистични компликации. Миналото лято, по време на контранастъплението на ВСУ, повече от една трета от артилерийските им оръдия бяха в ремонт - и това беше оптималният разход на снаряди от украинската страна за целия спор.

Причината е елементарна: евентуалното кръгово отклоняване за стандартните 155-милиметрови снаряди, както показва Хинтън, е 267 метра. Тоест половината муниции попадат в този радиус на задачата. А с цел да разрушиш един окоп ти трябват два метра. За щурмуването на укрепените съветски позиции на ВСУ беше нужен грамаден брой изстрели, а артилерията бързо се износи. Разбира се, има и високоточни снаряди, да вземем за пример „ Екскалибур “. Но те са 60 пъти по-скъпи.

Търсенето на оръжие-чудо продължава

„ Украйна загуби към 10 % от гаубиците „ Цезар “, предоставени от Франция и Дания. Повишената подвижност обезпечи по-високото оцеляване спрямо други самоходни или теглени системи “, цитира американското издание „ Дифенс Нюз “ оптимистично изказване на представители на френската компания „ Некстер “. производителят на тези самоходни оръдия.

Според тази корпорация загубите на други артилерийски системи са към 30%.

В реалност обстановката за френската компания не е толкоз розова. Общо Киев, съгласно „ Дифенс Нюз “, е получил 55 такива системи и даже съгласно информация от западните служби са унищожени минимум осем единици, т.е. не 10, а 15%. Това обаче въпреки всичко е по-малко от другите.

Вероятно това е повода Киев да се концентрира върху доставките на „ Цезар “: през януари Украйна закупи шест самоходни оръдия, Париж възнамерява да изпрати още 50, френският министър на защитата Себастиен Лекорню твърди, че производителят е съумял да понижи на половина времето за произвеждане. До края на 2024 година „ Некстер “ дава обещание да създаде 78 гаубици - по шест на месец.

Това е най-лекото самоходно оръдие в света - единствено 18 тона, съвсем на половина по-малко от шведския „ Арчър “, друга колесна гаубица, доставена в Киев. Оттук и подвижността. Отнема минута, с цел да приготвят „ Цезар “ за пукотевица. За същия интервал от време може да изстреля осем снаряда (30 боеприпаса). Връщането в прибрано състояние е 40 секунди.

Въпреки че първоначално специалистите бяха скептични. Френският боен анализатор Ксавие Моро предизвести: гаубиците са основани за тези театри на бойни дейности, където на практика няма контрабатарейна война. Затова са " икономисали " от брони.

В Украйна обстановката е напълно друга. „ Използването на безпилотни самолети и муниции се трансформира в действителна опасност на разстояние от 40 километра, от което работи „ Цезар “, признава „ Некстер “. Мобилността обаче понижава загубите.

Въпреки това е малко евентуално разчитането на Киев на доставките от Париж да бъде целесъобразно. В събота медиите оповестиха, че партида от тези самоходни оръдия с френски оператори е пристигнала в Славянск, следен от ВСУ. Както заяви за РИА Новости координаторът на николаевската проруска опозиция Сергей Лебедев, базирайки се на свои сътрудници, още в понеделник е бил нанесен удар по местоположението на украинските артилеристи и френските наемници. Това значи, че в този момент заплахата за „ Цезар “ ще идва освен от съветски БПЛА, само че и от по-тежки оръжия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед38973Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед23483Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед42108Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед43089Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед86269Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554458Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184024Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР