Популярното приложение Google Maps може да се изправи срещу сериозен

...
Коментари Харесай

Отворен проект ще се опита да конкурира Google Maps


Популярното приложение Гугъл Maps може да се изправи против сериозен съперник
(снимка: CC0 Public Domain)

Консорциумът Linux Foundation се сплоти с някои от най-големите софтуерни компании, с цел да сътвори отворена услуга за картографиране, която ще конкурира известното приложение Гугъл Maps.
още по темата
Официално „ Overture Maps Foundation ” е самодейност на Linux Foundation и се поддържа от колоси като Amazon Web Services, Meta Platforms, Microsoft и холандската картографска услуга TomTom.

Крайната цел на плана е да сътвори нова картографска услуга, основана на отворени масиви от данни, които други разработчици ще могат да употребяват в личните си артикули. Очакванията са да бъде основан самобитен картографски агрегатор, в който ще се натрупват картографски данни от разнообразни източници.

Картите и данните за местоположението играят сериозна роля в днешното общество, защото се употребяват в доста области на човешката активност, от интернет на нещата (IoT) до самоуправляемите коли. Следователно всички членове на фондация Overture Maps Foundation ще се възползват от основаването на нова картографска услуга.

Така да вземем за пример, за Amazon услугата за картографиране ще бъде потребна при създаване на лична метавселена, която се чака да комбинира технологии за виртуална и разширена действителност. В същото време TomTom се надява да си възвърне позициите, които загуби от възходящата известност на Гугъл Maps.

Налагането на новата картографска услуга обаче няма да е елементарно. Гугъл Maps е доста известна по света, за което свидетелства фактът, че до момента приложението е изтеглено 10 милиарда пъти от формалния Android магазин Play Store.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР