Популярността на Ердоган спада, а инфлацията се покачва. Носят се

...
Популярността на Ердоган спада, а инфлацията се покачва. Носят се
Коментари Харесай

Турция: Ердоган е слаб. Както никога досега.


Популярността на Ердоган спада, а инфлацията се повишава. Носят се и клюки за здравословното му положение. Турският президент е в слаби позиции и единствено знамение може да му помогне, с цел да опази властта си.

" Непрекъснато се повтаряш. Добре ли си? " - подобен въпрос зададе Кемал Кълъчдароглу преди няколко дни на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Кълъчдароглу е водач на светската центристка Републиканска национална партия в Турция и водач на опозицията в Народното събрание. Той не за пръв път слага под подозрение здравословното и психическо положение на Ердоган.

А турският президент в последно време постоянно наподобява изтощен, даже напряко отпаднал по време на обществените си изяви. Походката му прави усещане на провлачена, а даже рекламното видео, което го демонстрира да играе баскетбол, поражда повече съмнение, в сравнение с убеденост в положителното му здраве.

Популярността на президента спада стремглаво

Времето на Ердоган изтича, освен това освен по здравословни аргументи. Всички допитвания от последните месеци демонстрират, че утвърждението за президента устремно върви надолу. Според едно изследване, сега 54% от гласоподавателите считат, че на постоянните парламентарни избори през 2023 година Ердогановата Партия на справедливостта и развиването ще слезе от власт.

В същото време осезаемо нараства известността на опозиционната нацоналистическа групировка на име " Добрата партия ". Бившата министърка на вътрешните работи и настояща лидерка на тази кемалистка партия явно придърпва разочаровани последователи на Ердоган. Различните допитвания мерят 15-20% поддръжка Акшенер и нейната партия.

Страхът от бежанците
Редакцията предлага
Новите националисти имат обичана тематика: бежанците. В това отношение Акшенер е безкомпромисна: бежанците би трябвало бързо да бъдат депортирани. Републиканската национална партия на Кълъчдароглу заема сходна позиция. Когато става дума изключително за бежанците от Афганистан, двете опозиционни партии, които са в коалиция, към този момент дни наред изтезават Ердоган с войнствени лозунги като „ Границата – това е нашата чест! “.

Много турци изпадат в същинска суматоха, когато гледат фрагментите с хора, идващи очевидно от Афганистан, които прекосяват пеша иранските планини, с цел да доближат до Турция. Ердоган се видя заставен уверено да усили числеността на силите за сигурност по границата, с цел да възпре бежанците. По този метод обаче той съществено повреди един собствен имидж, за който се бори към този момент от години: като покровител на всички мюсюлмани.

Според допитванията, двете огромни опозиционни партии сега събират общо 40% поддръжка – толкоз получава и държавната коалиция. Третата огромна опозиционна партия, прокюрдската Народно-демократична партия към днешна дата събира 10% от гласовете. Тя взе участие в общи срещи с партиите на Кълъчдароглу и Акшенер, които към този момент интензивно обмислят по какъв начин да турят завършек на ерата „ Ердоган “ в турската политика.

Икономиката е в рецесия

От президента се отдръпват даже част от най-възторжените му тогавашни последователи – основно поради. Според демоскопа Йозер Сенджар, 80 % от турците считат, че стопанската обстановка е неприятна. За да укрепне властта на Ердоган, е нужно икономическите индикатори да тръгнат нагоре. Вместо това обаче нагоре върви инфлацията и курсът на $ и еврото по отношение на все по-отслабващата турска лира.

Преди няколко дни Ердоган сподели, че в Германия и във Франция хората се редели на опашки за хранителни артикули, до момента в който в Турция такова нещо нямало. Подобни изцепки въобще не накланят везните на публичното мнение в негова изгода, в противен случай – те му навличат единствено насмешки в обществените мрежи.

Куцука и амбициозната външнополитическа рекламация на Ердоган да трансформира Турция във велика мощ. Наскоро той още веднъж заплаши, че турските войски ще навлязат на сирийска територия, с цел да се бият против въоръжените кюрди, само че това надали му носи някакви червени точки измежду гласоподавателите, счита социологът Сенджар. Негативната наклонност за президента може да бъде обърната само от някакви необикновени събития, като опита за прелом през 2016 година. Или пък, в случай че опозицията издигне несъответствуващ претендент, считат наблюдаващите.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР