Популярният овърклок и влогър Роман ‘der8auer’ Хартунг получи коментар от

...
Популярният овърклок и влогър Роман ‘der8auer’ Хартунг получи коментар от
Коментари Харесай

ASUS и der8auer коментираха изгарянето на чиповете Ryzen 7000X3D – виновни са високото напрежение и особеностите при реализацията на AMD EXPO

Популярният овърклок и влогър Роман ‘der8auer’ Хартунг получи коментар от ASUS по отношение на казуса с изгарянето на процесора AMD Ryzen 7000X3D. Хартунг беше един от първите, който инцидентно изгори Ryzen 9 7950X3D, до момента в който го тества на тайванска дънна платка. В същото време, случаят се случил и при тестовата лаборатория на ASUS.

Нека в резюме да напомним, че някои консуматори оповестиха за термичната щета на процесорите Ryzen 7000X3D след тяхното монтиране на дънните платки от ASUS и Gigabyte. Производителите бързо реагираха на тези известия и започнаха да пускат актуализирани версии на BIOS за своите платки. В новия фърмуер производителите на платките са деактивирали функционалността за увеличение на работното напрежение за процесорите Ryzen 7000X3D. Точно прекомерно високото напрежение сега се смята за най-вероятната причина за изгарянето на процесорите от AMD с спомагателна кеш памет 3D V-Cache. Въпреки че притежателите на платките на MSI към момента не са се оплаквали от сходни проблеми, компанията реши да ги избегне авансово и пусна нови версии на BIOS за своите платки.

ASUS излезе с публично изказване по отношение на развалените процесори Ryzen 7000X3D. В него се показва, че ще бъдат въведени нови правила за профилите по отношение на овърклока AMD EXPO RAM и настройките за работното напрежение на SoC, откакто AMD и ASUS ги дефинират. В същото време, това изказване не съдържа рекомендации за потребителите. Въпреки това е известно, че компанията е подготвена да обмени изгорелите процесори Ryzen 7000X3D и развалените дънни платки с нови.

„ Обновлението EFI (BIOS), пуснато в петък, съдържа някои самостоятелни механизми за термичен мониторинг, предопределени да оказват помощ за отбраната на процесорите и дънните платки. Поради тази причина, както и заради съществуването на ръчна конфигурация на Vcore, премахнахме старите версии на BIOS [от сайта]. Ние също по този начин работим с AMD по новата политика на AMD EXPO [RAM Overclocking Profiles] и настройките на напрежението на SoC. Подходящите актуализации ще бъдат пуснати допустимо най-скоро “, сподели представителят на ASUS в своето изказване.

Трябва да се означи, че Хартунг изгори освен Ryzen 9 7950X3D, само че и елементарния Ryzen 9 7900X без спомагателен кеш. А повредите по процесора се оказаха идентични с тези, открити в изгорелия Ryzen 7000X3D. Вярно, Хартунг не знае нищо за други сходни случаи с нормалния Ryzen 7000.

Един от коментаторите на вчерашната публикация в Igor’s Lab изложи доста забавна доктрина по отношение на източника на казуса с изгарянето на процесора Ryzen 7000X3D.

„ Много евентуално е това да се дължи на параметрите на AMD EXPO. ASUS и Gigabyte ги употребяват в режим на разделител на контролера на паметта 1:1, без да вземат поради характерностите на новия CCD чиплет и процесорите X3D. И до момента в който нормалните X-процесори са по-толерантни към по-високите работни напрежения, X3D чиплетите умират, тъй като са по-чувствителни към по-високите напрежения. Веднага откакто AMD EXPO се включи, показанията на напрежението на CPU SoC и CPU VDDIO/MC в Windows се покачват до 1,36-1,4 V, а в някои случаи даже до 1,5 V, което предизвиква незабавна гибел на процесора X3D. Ако ръчно намалите знаците за напрежение до позволените стойности, тогава такива обстановки няма да зародят “, написа четец на Igor’s Lab.

Както Роман Хартунг показва в последното си видео, всички несполучливи процесори имат едно общо нещо – потреблението на профилите за овърклок AMD EXPO. Ентусиастът посъветва да инсталирате най-новите версии на BIOS за дънните платки и деликатно да следите работното напрежение на процесорите. Като опция се предлага ръчно да се понижи номиналното напрежение на CPU SoC или към момента да не се употребяват профилите за овърклок AMD EXPO RAM. От самата AMD към момента не са коментирали публично обсъжданата обстановка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР