Популярният напоследък термин мека сила предполага, че (за разлика от

...
Популярният напоследък термин мека сила предполага, че (за разлика от
Коментари Харесай

Западът загуби основния си инструмент за влияние върху Русия

Популярният в последно време термин " мека мощ " допуска, че (за разлика от елементарната, груба сила) ѝ се подчиняват непринудено и с ария.
Защото виждат в отстъпката не отклоняване пред лицето на върховен напън, а рационално решение, ориентирано към личното благоденствие.

Такъв механизъм на мека мощ е разказан от Тургенев в описа " Хоря и Калинич ". Хоря, крепостен селяндур на земевладелеца Полутикин, разговаряйки с разказвача, схваща, че „ е бил в чужбина “ и „ любознанието му пламна “: „ Хоря го човъркаха с административни и държавни въпроси. Той мина през всичко по ред: „ Какво, там го имат тъкмо като нашето, само че другояче? “ И той вижда, че „ това при нас няма да потръгне, а другото е добре - това е ред ”.

И 80 години по-късно, през 1927 година, когато, наподобява, всичко се обръща с главата надолу в родния живот до неразбираемост, Маяковски работи като същия Хоря. В стихотворението „ Нашата младост ” той написа:

„ Погледнете живота

без очила и щори,

захапете с алчни очи

всичко това

което е положително на земята

и което е положително на Запад.

Разбира се, всичко това е с ангажименти. Поетът и пропагандаторът не се занимава изключително с прослава на западната народна власт. Не единствено от боязън от цензура, само че и тъй като през 20-те години на предишния век демокрацията не е на особена респект в самия Запад. Но с възхвалата на западната технология - спомнете си въодушевената му ода за Бруклинския мост - няма никакви проблеми.

И дълго време механизмът на " меката мощ " работи като часовник. Жителите на страната ни знаят, че не всичко върви безпрепятствено и наред - вземете дефицитите да вземем за пример. В същото време доста неща от Запада изглеждаха доста по-разумни и смислени.

Говорейки съгласно Тургенев: освен Калинич - " мечтател, романтик, въодушевен и утопичен човек ", само че и Хоря - " положителен, удобен, административен началник, рационалист " се съгласяват, че измененията в западен жанр се изискват от нашите сърца. А също и нашите стомаси. " Необходимо е да се свикат генералните щати в Русия и ние ще живеем свободно, богато и свободно. "

Елцин и Горбачов сами по себе си, както и единствено Гайдаро-Чубайс, не биха могли да разпрострат хода на националната история по подобен метод, в случай че нямаха дългата традиция на „ меката мощ “ зад тила си. Сили изначало латентни, а по-късно бягащи към свободата и появяващи се в цялото си смазващо великолепие.

Разбира се, с по-голям дял на сериозна преценка, " меката мощ " може да се окаже незадоволителна. Идеята за присаждане на прелестни западни филизи към локалните фиданки и наслаждаването на получените плодове има слабостта, че не всеки стрък пуска корени и дава плод. Освен това има цена. По принцип чудесата на агробиологията нямат граници. И ябълкови дървета ще цъфтят на Марс, и ананаси в Чукотка. Всичко е допустимо, само че какви ще са разноските и какъв брой ще костват такива плодове? Видяхме в близкото минало триумфите на западната " мека мощ ", които се оказаха непостижимо скъпи.

Но успеваемостта на сериозния разум зависи и от това какъв брой са зле нещата (по предположение) у нас, по какъв начин нивите са засети гадно, по какъв начин са нужни трансформации и какъв брой всичко е наред (също по предположение) при тях, по какъв начин провокира здравословна злоба и предпочитание за неотложно въвеждане на западния опит. Но съотношението сред съветските беди и западните богатства не е статично, обещано един път вечно. Всичко е динамично, всичко се трансформира.

Фактът, че съветският метод на живот към този момент не се възприема като потребителски призрачен сън, е напълно явен - и това подхранваше западната " мека мощ " от десетилетия. Да, и в този момент няма безмълвно всеобщо единодушие, че живеем грозно и всичко би трябвало да се промени - с цялото сериозно отношение към нашите дефекти.

И назад. Не за първа година западният дневен ред не вълнува, не топли, не заразява. Зеленият преход мъчно може да провокира злоба. Да не приказваме за каквото и да е предпочитание неотложно да се вкара в Русия, да вземем за пример, немската стратегия за всеобщо озеленяване и декарбонизация. Транссексуалният преход също е по-вероятно да провокира предпочитание да се завърти показалеца настрана на челото, в сравнение с удивление на свободния свят по време на диалози в кухнята. И най-после, диалогът, че в политиката на Запада се надпреварват гении и най-способните от тях са почтени да съставляват западния свят, през днешния ден, до момента в който гледаме Байдън, Урсула, Аналена, Борел, може да се схване единствено като краен жлъч.

И това не е от желанието да се търси недостатък на Запада в жанр: „ Ама вие там си биете чернокожите “. Мнението на самите западни жители за техния проспериращ, спокоен и заслужен живот е такова, че жителите на Русия могат единствено да вдигнат плещи: „ Ние сме завистливи хора, само че тук няма защо да завиждаме “.

Ако там унищожават целеустремено личния си живот с всички налични средства, нямаме право да възразяваме. Свободна воля. Но механизмът на " меката мощ ", учреден на желанието да се уреди животът като на Запад, към този момент не работи. Всички лостове и зъбни колела се трансфораха в прахуляк и то без наша помощ. Когото Бог желае да унищожи, той го лишава от " мека мощ ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР