Популярният губернатор на Флорида засега е най-силният съперник на Тръмп

...
Популярният губернатор на Флорида засега е най-силният съперник на Тръмп
Коментари Харесай

Когато Рон се изправи срещу Дон

Популярният губернатор на Флорида към този момент е най-силният противник на Тръмп за републиканската номинация за президентския избор през 2024 година Стратези и донори към този момент виждат в него евентуалния избавител на Републиканската партия от хватката на Тръмп. Между Десантис и Тръмп няма особени идеологически разлики. По-скоро става въпрос за разлики в стила и тактиката.
" Конгресменът Рон Десантис е ослепителен млад водач, " Йейл " и по-късно " Харвард ", ще бъде ВЕЛИК губернатор на Флорида. Той обича нашата Страна и е същински БОЕЦ. " С този туит през декември 2017 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп изстрелва Рон Десантис, едва прочут и привидно несъвършен конгресмен, към победа в губернаторската конкуренция в " слънчевия щат ".

Пет години по-късно и тонът, и обстановката са напълно разнообразни. " Ще ви кажа неща за него, които няма да са изключително ласкателни. Зная за него повече от всеки различен с изключение на евентуално от жена му ", заплаши неотдавна Тръмп в типичния си жанр и добави, че в случай че Десантис влезе в конкуренцията за президентския пост, " може да се самонарани доста неприятно ".
Реклама

Обяснението за обрата е резултатът от междинните избори за Конгрес на 8 ноември, който от позиция на Републиканската партия може да бъде систематизиран по този начин: Тръмп загуби, Десантис завоюва. Политическата вътрешен глас на някогашния президент е потвърдено безпогрешна и офанзивите му против тогавашното му протеже са доказателство, че известният губернатор на Флорида към този момент е най-силният противник на Тръмп за републиканската номинация за президентския избор през 2024 година Ако допреди 8 ноември изглеждаше, че изборите след две години най-вероятно ще бъдат реванш сред Джо Байдън и Тръмп, в този момент това по никакъв начин не е несъмнено.
Когато ученикът желае да задмине учителя си
Десантис завоюва конкуренцията във Флорида с близо 20% разлика - най-голямата победа за републикански претендент за губернатор в близката история на щата и изумителен растеж по отношение на 2018 година, когато с благословията на Тръмп стана победител с едвам 0.4%, или 32 000 гласа. Също толкоз впечатляващо е, че той е първият републикански губернатор от 20 години насам, който печели в популации главно с испански говорещи окръг Маями-Дейд. Републиканските стратези, които тръбят какъв брой основно е да се разшири привлекателността на партията измежду латино общността, евентуално си водят бележки.

Макар да е измежду най-лоялните и раболепни - до степен, която му печели подигравки в медиите - почитатели на MAGA придвижването на Тръмп, Десантис стартира ръководството си във Флорида с изненадващо прогресивни стъпки, които подвигат рейтинга му. Той покачва заплатите на учителите, отстранява рестриктивните мерки за потребление на марихуана за медицински цели, прокарва стратегия за отбрана на националния парк " Евърглейдс " в прорез с желанията на могъщата захарна промишленост във Флорида.
Реклама
Моментът, който носи на Десантис национална популярност, е експлоадирането на коронавирус пандемията през 2020 година В началото губернаторът вкарва във Флорида същите ограничаващи ограничения, каквито се ползват и в останалите щати, само че последователно стартира да слага под подозрение метода на федералното държавно управление и основния епидемиолог на Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи. Десантис отваря учебните заведения, подвига рестриктивните мерки за работата на бизнеса и отхвърля наложителното носене на маски и имунизиране. Обявяването на " Свободния щат Флорида ", който притегля бягащи от прецизните пандемични ограничавания от цялата страна, трансформира Десантис в икона за консерваторите и либертарианците.

Пандемията е повратният миг, след който Десантис придобива самочувствие, лична физиономия и по-уверен управнически метод. Или най-малко това споделят последователите му. Критиците му настояват, е станал по-агресивен и застрашителен към несъгласните с него.

По това време Десантис възприема реториката в жанр " ние " против " тях " и стартира да нагазва в културните войни, които разделят Америка. Според съперниците му това демонстрира, че е опортюнист, който изоставя умереността от началото на ръководството си, откакто осъзнава, че може да завоюва от разпалване на разногласията по поляризиращите обществото тематики. Той приказва твърдо против имиграцията; приготвя закон, който ще забрани аборта след 15-ата седмица; вкара така наречен закон " Не казвай гей ", който не разрешава учителите да разискват въпроси на половата еднаквост и ориентировка с възпитаници под 4 клас. След като основният изпълнителен шеф на Disney - един от най-големите работодатели във Флорида - се осмели да се изкаже против този закон, Десантис лиши на компанията десетилетната привилегия да се радва на данъчни облекчения в щата.

Един от най-скорошните спорни епизоди с негово присъединяване беше през септември, когато Десантис натовари 50 венецуелски мигранти на два самолета и ги изпрати на Мартас Винярд, първокласния ваканционен остров край Масачузетс, където семейство Обама постоянно кара лятната си отмора. Според губернатора концепцията му е била да принуди богатите либерали да се изправят пред хипотетичното си двуличие във връзка с политиката си по запазване на американските граници. Но даже фигури от републиканските редици се възмутиха от жестокостта на това обезверени хора да бъдат употребявани за политически цирк. Юристи пък заведоха групов иск от името на мигрантите, които настояват, че са изведени от подслони в Сан Антонио, Тексас, и са били подмамени с обещания за ваучери за храна и работни места единствено с цел да бъдат изоставени на острова по мрачно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР