Популярни лица на театралното и балетното изкуство стават Нощни персонажи

...
Популярни лица на театралното и балетното изкуство стават Нощни персонажи
Коментари Харесай

Нощните персонажи се потапят в театъра като в магичен сън

Популярни лица на театралното и балетното изкуство стават Нощни персонажи в един от най-емблематичните планове на европейската самодейност Нощ на театрите. Тази година фотографският прочит е под надпис „ Под властта на театъра всяка роля е друго царство “ и показва създателите в „ светлината “ на сценичен сън-колаж, където всеки пресъздава чувството си за постоянно живия спектакъл – за невероятната и съкровена връзка сред сцената и персоналния свят, оттатък границите на действителността - през страсти и открития, през смях и осъзнаване, през възприятията, споделят уредниците на инициативата в България.



Теодора Духовникова

„ Нощните персонажи “ за първи път ще бъдат показани единствено виртуално – на мониторите на метро станциите в София. От 2023 година Нощта на театрите стартира своята Зелена програма за понижаване на въглеродния отпечатък.

И като първа стъпка уредниците се сплотиха към решението фотосите да не бъдат отпечатвани на книжен притежател, а да бъдат показани единствено в цифров формат в Метрото и в онлайн пространството.



Владимир Михайлов

Главни герои в концептуалните фотографии са едни от най-обичаните лица на българското изкуство – режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, писателят и драматург Александър Секулов, актьорите Владимир Михайлов, Деян Донков, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Мартин Димитров, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, Константин Еленков и Антон Угринов, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

В новата серия фотографии Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски работиха с Марина Младенова и екипите на The Smarts и SHOOT.



Юлиан Вергов

През 2023-та Нощта на театрите ще означи своята 11-та година в България на 18 ноември. Програмата със събития ще предложи както представления онлайн, по този начин и съпътстващи интензивности, 5-часов Live Cam, срещи с създатели и бекстейдж разходки в разнообразни часове от съботния ден в десетки местоположения в няколко български града.



Радина Кърджилова

Европейската самодейност Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2023 година на Столична Община и се реализира с поддръжката на Национален Фонд “Култура ” по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации`22 ” и на Министерство на културата.



За единадесета поредна година Европейската самодейност Нощ на театрите ще трансформира градовете в България в огромни театрални подиуми и ще събере в границите на няколко часа стотици културни събития.

„ В театъра сме разграничени на играещи и гледащи, на фенове и функции, на артисти, създатели и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е друго царство “, споделят уредниците на Нощта на театрите в България. 

Повече от половин милион са били феновете в миналите 10 издания в България, осведомят още уредниците.



Зад концепцията " Нощ на театрите " стои Елеонора Роси, сценичен режисьор, актриса и учител по драма в театралната консерватория, в Льо Ман, Франция. Нейният концептуален проект La nuitée - The intercultural night of European theater слага началото на Европейската нощ на театъра. La nuitée е особено събитие, което чества европейския спектакъл. 



" Европейска нощ на театъра “ е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е новаторска интерпретация на театралното изкуство, която е ориентирана към развиване на публиките и пълноценното им присъединяване в културния подтекст на всяка от държавите-участнички в плана. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всички форми, обединявайки креативните промишлености, разширявайки театралната мрежа посредством продан на хрумвания и опит и привличайки публики от всички възрасти. 







Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР