Популярната безплатна услуга на Google би могла да разкрие също

...
Популярната безплатна услуга на Google би могла да разкрие също
Коментари Харесай

Край на преброяванията: обещанието на Street View

Популярната безвъзмездна услуга на Гугъл би могла да разкрие също всевъзможни други промени в обществото с течение на времето, уверени са откривателите от Кеймбридж

Панорамните изображения на равнище улица са източник на скъпа информация (на фотографията: Street View – София)

Ако четете това, то вероятно най-малко един път сте надниквали в Гугъл Street View – световен „ макет “ от панорамни неподвижни изображения на равнище улица, на голям брой пътища по целия свят – и всичко към тях. В доста развити страни покритието е навсякъде. За доста хора Гугъл Street View донесе генерална смяна в метода, по който изследват света в близост и направляват из него…

Но бидейки образен запис на обществото на 21-ви век, Street View има капацитет да разкрие доста повече. Миналата година откриватели използваха тези изображения, с цел да проучват демографския състав на огромен брой американски градове. Какво излезе от това? Че Гугъл Street View може да направи непотребни обичайните преброявания на популацията .

Раул Гоел от университета в Кеймбридж във Англия и няколко негови сътрудници са употребявали изображения от Street View, с цел да разкрият по какъв начин хората употребяват разнообразни типовете превоз във Англия. Техниката обезпечава относително бърз и широкомащабен способ за оценка на транспортните модели, резултата от измененията в транспортната политика и даже спортните привички на популацията, споделят експертите, представени от MIT Technology Review.

Техниката е относително ясна. Екипът е взел 1000 инцидентни локации в 34 града в цяла Англия. За всяко от тези локации учените изтеглили панорамните изображения на Гугъл Street View за въпросните места. След това ръчно преброили броя пешеходци, велосипедисти, мотоциклети и коли. Сортирали велосипедистите съгласно това дали са мъже или дами.

В същото време екипът събрал данни от преброяването от 2001 година на Обединеното кралство и изследването „ Активни хора “, което се организира във Англия от 2005 година насам. Тези изследвания регистрират демографското систематизиране във всяка област, по какъв начин хората нормално пътуват от и до работа и какъв брой време вървят пешком, карат колело и така нататък Събраните данни са нещо като „ базова истина “, по отношение на която Гьол и сътрудниците му сравнили наблюденията от Street View.

Резултатите обезпечават неповторима „ фотография “ на моделите на пътешестване. Гоел и сътрудниците му споделят, че наблюденията на Street View съответстват с данните, събрани по стандартния метод. Например, споделят учените, в фотосите на Street View велосипедистите-мъже са повече от дамите на колело, като съотношението е почти две към едно – наблюдаване, което подхожда на формалните данни.

Изображенията от Street View съответстват и с регистрираните равнища на физическа интензивност. „ Ние установихме още, че наблюденията на Гугъл Street View могат чудесно да предвиждат данните за колоездачната интензивност през последния месец, събрани от изследването Активни хора “, споделя екипът на Гоел. „ Изображенията от улицата са обещаващ огромен нов източник на данни за предугаждане на тертипите в градската подвижност “.
още по тематиката
Има и някои ограничавания, несъмнено. Гугъл Street View не споделя в какъв час или ден от седмицата са снимани изображенията – а тези фактори имат забележителен резултат върху моделите на пътешестване. Но техниката сигурно има и преимущества пред стандартните изследвания, които постоянно разчитат на „ самоотчитани “ равнища на интензивност, а те не постоянно са точни.

Гоел и сътрудниците му споделят, че сигурно има още какво да се реализира в бъдеще. На местата, за които Street View постоянно записва нови изображения и натрупва база с фрагменти, може да се разкрие по какъв начин се трансформират тертипите на публично напредване с течение на времето. С помощта на машинното „ зрение “ пък на учените няма да се постанова да преброяват човечетата от изображенията ръчно. Това ще става автоматизирано, както и различаването сред пешеходци, велосипедисти, мотористи и други

Освен за транспортните експерти Street View може да бъде забележителен спомагателен източник на информация за демографи, здравни специалисти, градски планьори и политици. И явно това е единствено началото: не е мъчно да си представим по какъв начин изображенията биха могли да разкрият всевъзможни други промени в обществото с течение на времето, като фешън трендове, настоящи прически, желания при продажбите на коли и така нататък

Разбира се, всичко това ще разпали и дебата каква информация може да записва Street View и дали обществото би трябвало да има по-голям надзор върху нея.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР