Популизмът в Италия може да струва на правителството в Рим

...
Популизмът в Италия може да струва на правителството в Рим
Коментари Харесай

Популизмът може да струва скъпо на Италия

Популизмът в Италия може да коства на държавното управление в Рим към 662 милиона евро годишно. Това е сумата, която Италия би спестявала всяка година, в случай че се възползва от новите кредитни линии, отпуснати от Европейския стабилизационен механизъм (ESM), написа Блумбърг.

До момента италианското държавно управление не се е заело присъединяване в схемата, която ще разреши на страната да взема евтини заеми в размер до 36 милиарда евро, поради стигмата, с която бяха обвързани мъчителните европейски избавителни ограничения през последното десетилетие, в това число разпоредбите за бюджетни икономии, които бяха присъщи за заемите по време на дълговата рецесия в Еврозоната от края на 2009 година

Заемите по новата стратегия ще имат оптимален падеж, като лихвата по тях най-вероятно ще бъде 0,1%. Ако вместо това Италия се обърне към пазара на облигации, с цел да финансира икономическото си възобновяване, тя ще би трябвало да се помири с лихви по заемите от към 1,84%. Това значи, че в случай че страната вземе заем в размер на 36 милиарда евро, какъвто и предлага ESM, тя ще би трябвало да заплаща лихви по него от към 662 млн. евро на година.

Програмата за ESM към момента не е финализирана и всички детайлности за кредитните линии, които ще бъдат отпуснати по нея, ще станат ясни най-рано на 15 май.

Популистките партии в Италия показват стабилизационния механизъм като „ продаване на страната на Европа “, като споделят на гласоподавателите, че ще изгубят надзор върху персоналните си финанси и върху своето бъдеще, в случай че страната одобри помощ от фонда. Италианският финансов министър Роберто Гуалтиери поставя големи старания, с цел да изясни на хората, че за разлика от предходните европейски стратегии, новата скица няма да бъде обвързана с съвсем никакви условия, защото тя е обвързвана с здравната рецесия в Европейски Съюз.

 Въпреки многократните уверения от Брюксел, че заемите няма да вървят ръка за ръка със скрити условия, италианските популисти не престават да настояват, че заемите ще подкопаят суверенитета на страната.

„ ESM не е подарък, това са заеми, които би трябвало да бъдат върнати при съответни условия,  зададени в Брюксел, а нев Италия “, разяснява водачът на опозицията в Италия Матео Салвини. „ ESM е рисков път, които крие доста несигурности, до момента в който издаването на италиански държавни скъпи бумаги (гарантирани от ЕЦБ), даже и при по-висока цена, няма да крие никакви опасности или условия пред Италия “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР