Популистът Петер Пелегрини е избран за президент на Словакия. 48-годишният

...
Популистът Петер Пелегрини е избран за президент на Словакия. 48-годишният
Коментари Харесай

Словакия с нов проруски президент - Петер Пелегрини се ползва с подкрепата на премиера Фицо

Популистът Петер Пелегрини е определен за президент на Словакия. 48-годишният Пелегрини победи прозападния си конкурент Иван Корчок, някогашен посланик, с 53% от гласовете.

Пелегрини е някогашен министър-председател и се употребява с поддръжката на премиера Роберт Фицо, като споделя неговото приятелско отношение към Русия.

Така Фицо и неговите съдружници към този момент управляват словашкия парламент, държавното управление, а и президентската институция, откакто Пелегрини публично встъпи в служба през юни и поеме поста от прозападната Зузана Капутова.

Словакия беше един от най-верните съдружници на Украйна преди Фицо да пристигна на власт през октомври с обещанието да спре доставките на оръжия за Киев. На процедура, откакто Чапутова се отдръпна след два месеца, отпред на най-високите държавни позиции в Словакия няма да има нито върховен общественик, който недвусмислено да поддържа напъните на Киев да отбрани територията си. Така Украйна дефинитивно губи гласа на поддръжка от страна Словакия в Европейски Съюз и НАТО, отбелязва английската BBC.

Словашкият министър председател Робърт Фицо се придържа към проруската изразителност, като приканва за преустановяване на военната поддръжка на Запада за Украйна, неотложно прекъсване на огъня и мирни договаряния с Москва. Наскоро Фицо съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е " незаслужено демонизиран ". Той повтаря и тезите на Кремъл, че приемането на Украйна в НАТО постави началото на Трета Световна война.

Кампанията Пелегрини повтаря част от тази удобна за Москва изразителност, като упреква другият претендент за президенткия пост Корчок, че е подстрекавал към война и би изпратил словашки бойци да се бият в Украйна – конституционно пълномощие, каквото президентът в Словакия няма, отбелязва още английската медия.

Прозападната съпротива в Словакия упреква Пелегрини, че е запазил безмълвие като ръководител на Народното събрание, до момента в който Фицо отстранява специфичната прокуратура, която е основана преди 20 години да проверява корупция и стопански закононарушения.

BBC напомня, че обвиняването е разследвало редица високопоставени чиновници в партията на Фицо Smer и е следила наказателното гонене на обвинените за убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова през 2018 година

Вълната от публичен яд против корупцията и престъпността тогава доведоха до свалянето на Фицо от власт, до момента в който течеше вторият му мандат като министър председател и докара до избора на прозападната Зузана Чапутоваза президент.

В последните седмици в Словакия още веднъж се организират митинги против правителтството на Фицо. На 12 март хиляди излязоха по улиците на словашката столица Братислава, с цел да изразят поддръжка за Украйна и да стачкуват против словашкото държавно управление, което беше образувано от проруския водач през октомври.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР