Популистът Петер Пелегрини беше избран за президент на Словакия. 48-годишният

...
Популистът Петер Пелегрини беше избран за президент на Словакия. 48-годишният
Коментари Харесай

Словакия има нов президент – благосклонният към Русия популист Петер Пелегрини

Популистът Петер Пелегрини беше определен за президент на Словакия. 48-годишният Пелегрини победи прозападния Иван Коркок, някогашен посланик, с 53% от гласовете.

Бивш министър-председател, той е съдружник на премиера Роберт Фицо и се счита за проруски претендент. Според него, политическата сцена е разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната в Украйна непременно и тези, които намерено желаят започване на договаряния за мир. Пелегрини се афишира за договаряния.

Освен че беше отпред на Народното събрание няколко месеца, избрaният за президент беше министър в предходните държавни управления на настоящия министър председател Роберт Фицо. И когато Фицо подаде оставка през 2018 година, Пелегрини го размени отпред на кабинета.

Агенция Ройтерс разяснява, че сегашната изборна победа може да даде сериозен подтик за политиките на кабинета, който за няколко месеца предприе прокремълски курс във връзка с съветската експанзия в Украйна, инициира промени в наказателните закони и в тези, касаещи медиите. С това породи опасения, свързани с върховенството на закона и свободата в средствата за всеобща информация.

Според Би Би Си, с избора на Пелегрини за президент Украйна дефинитивно изгуби гласа на Словакия в своя поддръжка. Петер Пелегрини е обожател на колите, има и позволение за пилотиране на аероплан.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 година в Банска Бистрица. Баща му е механик, а майка му преподавателка.

В персонален проект Пелегрини е ерген. Грижи се за куче, чието им е Грей. Очаква се новият президент да встъпи в служба публично на 15 юни.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР