Популацията на биткойн милионерите по света се е увеличила с

...
Популацията на биткойн милионерите по света се е увеличила с
Коментари Харесай

Поскъпването на биткойна е създало над 84 хил. нови крипто милионери за година

Популацията на биткойн милионерите по света се е нараснала с 95% през последната година, откакто борсово търгуваните биткойн фондове (ETF) и други крипто активи нарастнаха, сочи нов отчет.

По света сега има 172 300 души, които имат по над 1 млн. $ под формата на крипто активи, спрямо 88 200 през предходната година, се показва в отчета на New World Wealth и Henley & Partners. Броят на хората, които са станали милиуонери единствено от биткойни, се е удвоил до 85 400.

Редиците на крипто богаташите се усилват на всички равнища на благосъстоянието. В момента към този момент има 325 души, които разполагат с криптоактиви за 100 млн. $ или повече, както и 28 крипто милиардери, съгласно отчета.

Това нарастване отразява бързия напредък на биткойн ETF-ите, които към този момент имат активи за над 50 милиарда $ от стартирането си през януари и провокираха вълна от присъединяване на институционални вложители.

Цената на биткойна скача с 45% от началото на годината до към 64 000 $. С повишаването на цената и на други токени, пазарната стойност на крипто активите се е нараснала до 2.3 трлн. $, съгласно Henley & Partners, спрямо 1.2 трлн. $ през предишното лято.

Петима от шестимата новосъздадени криптомилиардери през последната година, дължат благосъстоянието си на биткойна, което “подчертава преобладаващата позиция на най-популярната криптовалута, когато става въпрос за привличането на дълготрайни вложители, които купуват обилни дялове, ” показва Андрю Амойлс, ръководите проучвания в New World Wealth.

По данни на Forbes, най-богатият крипто милиардер в света за трета поредна година е Чангпенг Жао, създателят и някогашен основен изпълнителен шеф на криптоборсата Binance, чието положение се прави оценка на 33 милиарда $. През ноември Жао се призна за отговорен по обвиняванията за пране на пари в Съединени американски щати и се съгласи да заплати 50 млн. $ санкция. Неговото благосъстояние е повишено с над 10.5 милиарда $ през последната година.

На второ място е Брайън Армстронг, съосновател на Coinbase, чието положение се прави оценка на 11 милиарда $, съгласно Forbes. След него се подрежда Джанкарло Девасини, основен финансов шеф на Tether, и Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy.

Много крипто активи към момента са под върховете си от 2021 година, а повишаването на биткойна напоследък съставлява тригодишно завръщане до тези равнища. Пазарната стойност на крипто активите доближи 3 трлн. $ през ноември 2021 г.

Въпреки това, все по-голямото разбиране на крипто активи измежду огромните компании за ръководство на активи като BlackRock и Fidelity, благодарение на отдела за продажби на Morgan Stanley от 15 000 нрокера, биха могли да продължат да усилят благосъстоянието на огромните притежатели на крипто активи.

Крипто активите освен ще основат още милионери и милиардери, само че също по този начин ще трансформират това къде живеят и работят богатите. Според Henley & Partners, доста от новите крипто богаташи желаят да се реалокират в страни с удобни условия във връзка с налозите и криптовалутите.

За да съветват по-добре новите крипто номади, от Henley основават “Crypto Adoption Index, ” който класира страните по техния данъчен и регулаторен метод към криптовалутите. Сингапур се подрежда преди всичко в показателя, благодарения на своята “поддържаща банкова система, обилни вложения, всеобхватни регулации, като Закона за платежните услуги и привеждането в сходство с световните стандарти, ” съгласно Henley.

Хонконг заема второто място, следван от Обединените арабски емирства и Съединени американски щати, където общо 15% от популацията имат криптовалути, съгласно отчета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР