Поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ)

...
Поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ)
Коментари Харесай

Депутати предлагат регламент за финансиране на off-label лечението на деца

Поправки в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) регламентират заплащането с обществени средства на медикаменти за деца, които се ползват отвън изискванията на късата им характерност или т.нар off-label приложимост. Промените са импортирани в Народното събрание от депутати от “Продължаваме смяната “, “Демократична България “, Българска социалистическа партия и “Има подобен народ “ и целят да поправят, която блокира финансирането на този вид лекуване и сложи деца с онкологични, редки и други болести и техните фамилии в невъзможност. След като казуса стана обществен, институциите се ангажираха да го решат допустимо най-бързо, по тази причина и поправките влизат непосредствено в Народното събрание.

С измененията за децата се вкарва изключение от правилото в ЗЛПХМ, че off-label използването на медикаменти не се финансира с обществени средства. Изключението ще важи за децата, които се лекуват по специфичен ред по линия на закрития Фонд за лекуване на деца, който беше трансфериран в НЗОК. Тяхното лекуване продължава да се финансира от страната (МЗ), която прави прехвърляния по бюджета на НЗОК.

“Предложеният законопроект е в отговор на нуждата от превъзмогване на възбраната за възнаграждение с обществени средства на лекарствени артикули, прилагани off-label, заради голям брой постъпили тъжби и сигнали от пациенти и техни организации, в които в детайли се разказват изгодите от off-label използването при разнообразни болести при лица до 18-годишна възраст. Следва да се има поради, че тези лекарствени артикули са с висока стойност, което води до извънредно усложнен достъп на пациентите до тях, точно заради финансови аргументи “, се показва в претекстовете на законопроекта, импортиран от Антон Тонев (ПП), Александър Симидчиев(ДБ), Георги Михайлов(БСП) и Ивайло Христов(ИТН)

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявките за финансиране off-label лекарствени артикули са главно за лекуване на деца с онкохематологични, редки и автоимунни болести, при които са изчерпани лечебните благоприятни условия или са следени тежки нежелани лекарствени реакции или са открити противопоказания за лекуване с налични лечебни други възможности.

Предложените промени няма да доведат до спомагателни бюджетни разноски, защото и до момента НЗОК поемаше тези медикаменти посредством трансфер от Министерство на здравеопазването.

Заради нормативните проблеми, обаче, НЗОК сега бави заповедите за лекуване на деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР