Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи

...
Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи
Коментари Харесай

Готви ли Столична община диктат чрез наредба по отношение на рекламата в София?

Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и осведомителните детайли на Столична община, чийто интервал на консултация изтича на 11 май тази година, към този момент провокират неодобрение и обвинявания към рекламния отрасъл, че работи през общинските управляващи, с цел да отстрани конкуренция.
Става въпрос за промени в параграф 65 от Преходните и заключителни разпореждания на наредбата, както и параграф 42, член 68, алинея 1. Конкретният текст на параграф 65 гласи: " Не се позволява повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, ситуирани на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, обвързвана с търговеца или със артикули и/или услуги, които се оферират в комерсиалния обект ". А в член 68, ал 1 се основава нова точка (3), в която написа следното: "... повече от 20% реклама върху прозорците и витража на търговски обекти, ситуирани на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, обвързвана с търговеца или със артикули и/или услуги, които се оферират в комерсиалния обект ".
В сигнал до Actualno.com притежатели на търговски обекти разясняват, че измененията са " жестоко посягане върху бизнеса и образа на десетки хиляди търговски обекти, както на огромни, включително интернационалните компании, по този начин и на представители на междинния и дребния семеен бизнес ". Представителите на комерсиалния бизнес са безапелационни, че органичението е по предложение на компании, които стопанисват билбордове и желаят по законов метод да пренасочат парични потоци към себе си. В поддръжка на това изказване е представено предложение за смяна на параграф 53, според което не може да се слагат билбордове в частни терени, в случай че са по-близо от 60 метра един от различен, а в някои характерни случаи – 80 или 100 метра.
" Неслучайно, откакто бяха раздадени последните пакети с общински места за билбордове за период от 10 години, в този момент се предлага в наредбата срокът на разрешителните отсега нататък да бъде понижен на 5 години (параграф 26) ", оплакват се притежателите.
Освен билбордовете, проблематични за бизнеса се оказват и промени за така наречен фирмени тотеми и LED екраните в София. Фирмените тотеми не може да са по-големи от 6 кв. метра т.е. двойно по-малко от общоприет билборд (параграф 39, член 55), а на LED екрани навън не може да се излъчва видео и/или анимация, мигащи или движещи се светлини - единствено статични картини (параграф 10). Не може да има и озвучаване на подобен вид реклама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР