Поправки от типа на непълнолетни лица, извършили тежки престъпления, да

...
Поправки от типа на непълнолетни лица, извършили тежки престъпления, да
Коментари Харесай

Психиатър: Бруталните убийства са изходът на системата, а бомбите са на входа

Поправки от вида на малолетни лица, направили тежки закононарушения, да се третират като възрастни, би трябвало да се създадат след задълбочено разискване от способени хора с дълъг професионален и житейски опит. Това съобщи пред БТВ психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова.

След среща през вчерашния ден сред премиера Бойко Борисов, основния прокурор Иван Гешев и бащата на убитата Андреа от Галиче – Асен Руменов, стана ясно, че се плануват промени най-тежките санкции да са за най-тежките закононарушения, без значение от възрастта.

Бащата на убитата Андреа: Много ми е тежко, министър председателят ми даде обещание смяна на закона

По думите на Гълъбова преди да се вършат сходни промени е значимо да се обясни от какви хора са осъществени закононарушенията, какво е тяхното просветително равнище, в каква конюнктура са израснали, какво е приела експертизата и какво се е случило с тези хора след излизането им от институциите.

При малолетните (до 14 г.) се признава безспорна физиологична безотговорност, заради което те не търпят санкции, а са сложени на поправителни ограничения. При малолетните (между 14 година и 18 г.) и към сегашния миг се прави съдебно-психиатрична и психична експертиза, която да реши тяхната валидност да носят наказателна отговорност, акцентира психиатърът.

Според нея не е ясно на каква база експертите ще могат да стъпят и да дефинират избран човек, направил тежко закононарушение, че разсъждава като възрастен.

Освен това счита, че може да има и субективизъм при преценката, няма създадени критерии и не се знае какво се ползва в международната процедура.

Психолог: Трябва да възпитаваме децата в отговорност към обществото, другояче идеята е изгубена

Трябва си дадем сметка, че бруталните убийства, които виждаме са изходът на една система, а бомбите сме ги заложили на входа. Няма да решим казуса единствено с наказванията, акцентира Гълъбова.

Експертът изясни, че проблем на актуалното общество е отчуждението и фактът, че в българското общество липсва връзка сред децата и родителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР