Поправката влиза в сила от местните избори през есента на

...
Поправката влиза в сила от местните избори през есента на
Коментари Харесай

Изненада: НС отмени машинния вот - ще гласуваме само с хартиени бюлетини, броени от скенери

Поправката влиза в действие от локалните избори през есента на 2023 г. 

Изненадващо, депутатите освен върнаха хартиените бюлетини, само че и анулираха машинното гласоподаване. Предложението пристигна от Движение за права и свободи. Според него, от локалните избори следващата година нататък ще се гласоподава единствено с хартии, като те ще бъдат сканирани и броени машинно.

Това предложение не бе признато на равнище комисия. На пленарното съвещание през днешния ден обаче то бе утвърдено, явно, след сделка сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

От дебата стана ясно, че с машини и хартия ще се гласоподава, в случай че има предварителен парламентарен вот преди локалните избори, който се пада да е през есента на 2023 година След 2023 година обаче машините, с които гласувахме на последните няколко избора, ще отпаднат. 

Заради настъпило комплициране депутати от Движение за права и свободи и ГЕРБ обясниха от парламентарната естрада, че тези доуточняващи корекции в Изборния кодекс (ИК) следва да бъдат гласувани по-късно денем. Народното събрание (НС) удължи съвещанието си до окончателното одобрение на измененията в кодекса. То продължава и сега. 

От " Продължаваме промяната " показаха остро неодобрение от развиването на обстановката. Съпредседателят на партията Асен Василев се възмути, че машините, за които страната изхарчи милиони, ще бъдат изхвърлени. 

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ не се съгласи с тълкуването, че машинният избор се отстранява, а се връща напълно хартиеното гласоподаване. Според него щом бюлетините ще се сканират и броят от електронно устройство, то това значи, че в действителност ще се гласоподава единствено с машини. 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР