Поправката на матурата ще трябва да се плати. Това предвижда

...
Поправката на матурата ще трябва да се плати. Това предвижда
Коментари Харесай

МОН предлага поправката на матурата да се плаща

Поправката на матурата ще би трябвало да се заплати. Това планува наредбата за оценяване, препоръчана от МОН, написа „ 24 часа “.

В началото на март депутатите одобриха зрелостниците да могат да се явяват на корекция на матурите след 12-и клас, в случай че не са удовлетворени от оценките си.

Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, само че желаят да покачат триумфа си, с цел да могат да аплайват в университет.

С измененията в закона учениците ще могат да се явят на корекция единствено един път и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за приблизително обучение, а единствено в уверение за положен държавен зрелостен изпит. За явяване повторно на матура за повишение на оценката ще би трябвало да се заплаща такса. В плана е записано, че размерът ѝ ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. В нея към момента обаче няма размер на такса за този тип в допълнение явяване на матура, която евентуално следва да бъде добавена.

Кандидатите да се явят на корекция на матура, приключили през образователната 2022/23 година, би трябвало да подадат заявление за явяване сред 24 и 26 април 2024 година. След това те ще получават и служебна записка за допускане до изпита. За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има опция да поправят оценката си през август-септември.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР