Поправката Артекс, която спаси небостъргача Златен век и бе в

...
Поправката Артекс, която спаси небостъргача Златен век и бе в
Коментари Харесай

Поправката "Артекс" може да спаси още един небостъргач

Поправката " Артекс ", която избави небостъргача " Златен век " и бе в основата на съмненията за търговия с въздействие в абсурда " Апартаментгейт ", може да избави още една висока постройка в София - 113 метровата I Tower.

Миналата седмица Върховна административна прокуратура разпореди инспекция на строителството след медийна обява, че I Tower в центъра на столицата се строи при изтекло позволение за градеж, а зад инвестицията стои хазартният необут Васил Божков, против който има повдигнати 18 обвинявания. Божков не попада на никое място съгласно формалните данни за благосъстоятелност на вложителя. Очаква се постройката на столичния площад " Македония " да приюти първия у нас петзвезден хотел на американската верига Мarriot.

Прокуратурата не показва в коя медия е обявата, само че в нея се твърди, че разрешителното за градеж на небостъргача е от 28.09.2012 година и би следвало да е изтекло след 5 години, тъй като няма данни да е презаверено. В информацията се акцентира още, че основният проектант на София Здравко Здравков на два пъти е дал позволение за значително изменение на капиталовия план - на 07.03.2017 година и 08.02.2019 година макар неналичието на годно позволение за градеж.

Проверка на " Сега " сподели, че за обекта има издадени две разрешителни за градеж - номер 97 и 98, и двете с дата 28.09.2012 година И за двете 5-годишният период по предписание изтича на 28.09.2017 година, само че тук има две особености. Първо обектът е спиран поради открита археология, което евентуално удължава периоди. Второ, през февруари 2017 година Народното събрание одобри прословутата корекция " Артекс ", обвързвана със ориста на различен небостъргач - " Златен век ". Според новите текстове срокът за деяние на разрешението за градеж при здания, второкласен, каквито са и небостъргачът " Златен век ", и I Tower, се удължава на 10 години от започването на строителството. Както " Сега " писа, текстовете облагодетелстват освен " Златен век ", само че и всички заварени случаи. Това е кардиналното мнение на Министерство на регионалното развитие отвън всички политически уверения, че няма придаване на противоположна мощ на закона. Със същото пояснение излезе и Административният съд в София.

Според източници на " Сега " няма данни разрешенията за градеж на I Tower да са презаверявани след 5-годишния период, каквото условие имаше при остарялата редакция на закона. Това обаче въобще не е нужно, в случай че за тях важат новите периоди за годност в Закон за устройство на територията от 10 години. Така прокуратурата ще падне в клопката да се произнася по тематиката за кого важи поправката " Ареткс " - пояснение, с което до момента ДНСК отхвърля да се нагърби. Ако се одобри, че поправката " Артекс " не важи за I Tower и разрешението за градеж е изтекло, същото по прилика би трябвало да важи и за " Златен век ". Делото за небостъргача " Златен век " в Лозенец е напреднало - съвещанието по него е планувано в средата на юни.

ДНСК и Столична община отхвърлят да дават каквито и да е пояснения за фактологията към I Tower с аргумента, че тече прокурорска инспекция. Прокурорска инспекция имаше и към " Златен век ", само че тогава, в разгара " Апартаментгейт ", двете институции имаха напълно друга тактичност.

Любопитна детайлност е, че това не е първият сигнал за разрешението за градеж на I Tower. Сходна информация през 2019 година разгласява и offnews, само че тогава не последва незабавна инспекция от страна на прокуратурата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР