Поправка, предложена от Обединените патриоти за втори път, позволяваща вечното

...
Поправка, предложена от Обединените патриоти за втори път, позволяваща вечното
Коментари Харесай

Вечно удължаване на разрешителните за строеж върху ниви отново не мина в парламента

Поправка, препоръчана от Обединените патриоти за повторно, позволяваща безконечното удължение на разрешителните за градежи върху аграрни земи, не съумя да мине и този път на второ четене в Народното събрание.

Корекцията и в този момент е импортирана от депутата на Патриотите Йордан Апостолов, който през май 2017 година изиска същото с ремонти в Закона за опазването на земеделските земи, само че не му се получи и в предходния парламент. Сега той се опита да прокара още веднъж предлагането, засягащо някогашни ниви край морето, чието предопределение е заменено и се възнамеряват градежи, само че разрешителните за реализация на капиталовите планове изтекоха.

Сега Апостолов опитва да прокара поправката сред първо и второ четене на промени в Закона за посевния и посадъчния материал в частта преходни и заключителни разпореждания, само че засягаща Закона за опазването на земеделските земи. Предложението обаче бе оспорено от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, без значение че първия път корекцият абе подкрепена и от част от депутатите на ръководещата партия.

Преди гласуването от екокоалицията " За да остане природа в България " сигнализираха за това, че предлагането доста улеснява застрояването на нивите и се удължават за безконечни времена дадените в предишното строителни позволения. Според природозащитниците импортираната още веднъж промяне не е съпроводена с претекстове и аргументация. " С това Народното събрание дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където голям брой земи бяха с променено предопределение, само че не можеха да се употребяват заради приключването на периода на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието ", предизвестиха от организацията и приканиха текстът да не бъде гласуван.

В последна сметка предлагането на Ангелов отпадна от окончателната редакция на текстовете в Закона за посадъчния материал, които засягат и други 11 закона, а окончателното гласоподаване на поправките бе отсрочено за петък.

Йордан Апостолов се възмути от това, че ръководещите одобряват текстовете като термини и понятия, а не като човешки ориси и хора, които са вложили пари в смяната за предназначението на нивите си. Той съобщи, че става въпрос единствено за към 1800 парцела с над 9 милиона лв. платени държавни такси.

В същото време депутатите одобриха, че при създаване или разширение на обекти върху аграрни земи от първа до шеста категория, за които се дефинират минимум две площадки или трасета, площадките да се дефинират не с прелиминарен план на обстоен организационен проект, а със скици или скици-проекти, съпроводени с координати на чупките.

Решението за смяна на предназначението на земята няма да се анулира, когато в тримесечен период не е заплатена съответната такса за обекти за държавни и общински потребности. Предвижда се, когато осъществяването на капиталово желание не може да се реализира заради наложени с нормативен или с административен акт забрани, решението за смяна на предназначението да се анулира по искане на притежателя на земята или на вложителя на обекта, а заплатената такса да се възвръща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР