Попови лъжички потекоха от чешмите в кюстендилското село Катрище, алармираха

...
Попови лъжички потекоха от чешмите в кюстендилското село Катрище, алармираха
Коментари Харесай

Голяма гадост потече от чешми в Кюстендилско СНИМКА

Попови лъжички потекоха от чешмите в кюстендилското село Катрище, сигнализираха локални поданици. Те споделят, че с изключение на проблем с водния режим, който е от към 4 месеца, имат проблеми и с разнообразни организми, които откриват във водата, осведоми " ".

Пълнят туби и кофи, с цел да си подсигурят вода за най-елементарните битови потребности и остават учудени от видяното. Малки организми, които плуват във водата.

„ Напълних си вода за готвене и какво да видя. На дъното нещо плува, мънички, считам, че са попови лъжички или някакви ларви, само че те се движат. Да ви кажа по мои наблюдения те порастват с часове. Как човек да готви с тая вода или да я пие. Просто е потресаващо “, разяснява баба Йорданка от Катрище.

В селото живеят и доста млади фамилии с вода. Те вземат решение, че няма да употребяват водата от чешмите. „ Избих си сонда в двора и си сложих хидрофор, с цел да мога да употребявам чиста вода. Така си затрупвам всички потребности на фамилията и имам непрекъснато вода, в която не плуват всякакви организми “, споделя млад мъж от селото.

За казуса кметският наместник Васил Василев към този момент е подал сигнал до всички институции. Казва, че писмен отговор няма от на никое място. От ВиК – Кюстендил, споделили да подадат сигнал до РЗИ, откъдето да кажат дали водата в Катрище е годна за пиянство или не. „ Не стига, че непрекъснато сме на воден режим, а и това в този момент ни се случва. Борбата ни няма да спре, би трябвало да знаем дали водата ни се замърсява и какво се случва “, споделя още Йорданка.

А другояче водопроводът в селото е построен по план на Община Кюстендил, а след което е предаден за стопанисване на локалното ВиК, които имат задължението да го стопанисват и дезинфекцират. Хората са безапелационни, че повода за съществуването на тези организми във водата е неналичието на постоянно хлориране.

Освен това дебитът на наличната вода е доста слаб и има чести повреди на водопровода. Той е на повече от 60-70 години. Според кмета Васил Василиев дебитът на водата е към 700 мл на секунда при нужни над 1 л.

„ По принцип селото е разграничено на две, едната половина има 24 часа, другата другите 24 часа. Но се получава по този начин, че едната половина, когато би трябвало да има, то и тогава няма. Няма задоволително количество вода, плюс това повредите са извънредно чести при нас “, съобщи кметският наместник Васил Василиев, който чака проблемите с водата в селото да бъдат позволени в най-скоро време.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР