Попитани по време на годишната среща на акционерите на Berkshire

...
Попитани по време на годишната среща на акционерите на Berkshire
Коментари Харесай

Какво казаха Бъфет и Мънгър по време на годишната среща на Berkshire Hathaway

Попитани по време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B) в събота за бъдещето на вложението в стойност, Уорън Бъфет и Чарли Мънгър се оказаха на разнообразни отзиви. Вечният оптимист Уорън Бъфет твърди, че бъдещето на вложенията в стойност остава мощно заради една основна причина: конкуренцията.

" Това, което ви дава благоприятни условия е това, че други хора вършат глупави неща ", съобщи Бъфет.

" През 58-те години, в които управляваме Berkshire, бих споделил, че има огромно нарастване на броя на хората, които вършат глупави неща - и те вършат огромни глупави неща. И повода, заради която го вършат, до известна степен е, че те мога да получават пари от други хора доста по-лесно, в сравнение с когато започнахме. "

Мънгър, от своя страна, не беше толкоз оптимистичен по отношение на бъдещето на устрема на скъпия вложител да купува огромни компании на обективни цени.

" Мисля, че скъпите вложители ще имат по-трудно време в този момент, когато има толкоз доста от тях, които се състезават за понижен набор от благоприятни условия ", сподели Мънгър.

" Така че моят съвет към вложителите в стойност е да привикват да вършат по-малко. "

На това Бъфет шеговито сподели: " Чарли ми споделяше едно и също нещо от самото начало. " От 1965 година насам цената на акция на Berkshire Hathaway се усилва с годишен ритъм от 19,8%, удвоявайки годишната облага на S&P 500 от 9,9% през този интервал. 

По време на срещата в събота Бъфет и Мънгер предложиха спомагателни препоръки за вложителите, които желаят да научат по какъв начин биха могли да подражават на триумфа на дуото, без значение дали това е посредством четене на писмата на акционерите на Бъфет или слушане на 92-годишния милиардер на корта в баскетболна сцена за шест часа в събота следобяд в Омаха, Небраска.

Бъфет още веднъж възхвали Бен Греъм и книгата му " Интелигентният вложител ", която е в основата на доста от правилата, които вложителите приписват на стила на Бъфет. Основният урок от книгата на Греъм е, че вложителите би трябвало да се пробват да купуват положителни компании на преференциални цени. И по-късно правете това години наред.
 Една среща с Уорън Бъфет, която попада под „ светлината на прожекторите “
Една среща с Уорън Бъфет, която попада под „ светлината на прожекторите “

По време на тази среща пазарите ще научат за пръв път персонално от " Оракула от Омаха " мнението му за банковата рецесия

" Тази книга продължава да живее и всички не престават да издават нови книги и да приказват доста други неща ", сподели Бъфет. " Но те не споделят нищо толкоз значимо, колкото това, което той сподели през 1949 година в тази релативно тънка брошура. " Въпреки това, добави Мънгер, въпреки че уроците от книгата на Бен Греъм или други капиталови тотеми може да са към момента уместни, не трябва да се подценява по какъв начин бизнесът се е трансформирал през последните няколко десетилетия. " Сега има толкоз доста пари в ръцете на толкоз доста умни хора, които се пробват да се надхитрят един различен ", сподели Мънгър.

" Това е радикално друг свят от света, в който започнахме. "

За бъдещето на електрическите коли...

Рано е да се афишират спечелили в надпреварата за електрически транспортни средства, сподели Уорън Бъфет в събота. Просто има прекалено много неустановеност в бранша. " Ще видите смяна в транспортните средства, само че няма да видите никой, който има пазара, тъй като те са трансформирали транспортните средства ", сподели Бъфет на годишната среща на Berkshire Hathaway. През последните години Tesla (TSLA) господства американския пазар за електрически автомобили.

И макар че Tesla към момента има мощна позиция на пазара с 54,3% пазарен дял, старите автомобилни производители като General Motors (GM) и Ford (F) последователно също започнаха да прибавят пазарен дял.

Конкуренцията се ускори, защото обичайните производители на коли и новите започващи компании харчат милиарди за произвеждане на EV, обезпечаване на вериги за доставки и инфраструктура. Автомобилните производители, в това число Tesla, алармираха, че са подготвени да понесат по-ниски маржове посредством понижаване на цените, до момента в който се борят за пазарно водачество.

Бъфет загатна Ford като предупредителна история за това какъв брой нестабилна може да бъде автомобилната промишленост: " Хенри Форд изглеждаше по този начин, като че ли притежаваше света с Model T... и 20 години по-късно те губеха пари ", сподели той. Berkshire Hathaway има дилърска група с над 100 франчайза, представляващи 27 автомобилни производители в 10 щата, основно в Тексас и Аризона. Конгломератът, който има и железопътната компания BNSF, закупи дилърската верига Van Tuyl Group през 2014 година

Berkshire също има почти 50 милиона акции в General Motors на стойност 1,68 милиарда $ към декември 2022 година, само че продаде част от акциите си в компанията през второто и третото тримесечие на 2022 година Но Бъфет и дясната му ръка Чарли Мънгер споделиха, че нямат интерес да навлизат по-нататък в автомобилния бизнес.

" Чарли и аз от дълго време считаме, че автомобилната промишленост е прекомерно сложна ", сподели Бъфет. " Това е просто бизнес, в който имате доста международни съперници, те няма да си отидат и наподобява, че във всеки един миг има спечелили, само че това не ви обезпечава непрекъснато място. " " Електрическото транспортно средство идва в добър миг и това е доста забавно развиване ", сподели Мънгър.

" В момента това постанова големи финансови разноски и големи опасности, а аз не одобрявам големите финансови разноски и големите опасности. " По-добре е да идентифицирате опциите с по-голяма сигурност, изясни Бъфет. " Мисля, че знам къде ще бъде Apple след 5 или 10 години ", сподели той, " а не знам къде ще бъдат автомобилните компании след 5 или 10 години. "

Говорейки за Apple...

Акциите на Apple (AAPL) сега съставляват близо 40% от акциите на Berkshire Hathaway. Но говорейки пред акционерите на Berkshire в събота, основният изпълнителен шеф Уорън Бъфет означи, че изказванието, че Apple съставлява този % от общото капиталово портфолио на Berkshire, не е тъкмо схващане на бизнеса. " Apple не е 35% от портфолиото на Berkshire ", сподели Бъфет.

" Портфолиото на Berkshire включва железопътния и енергийния бизнес Garanimals See`s Candies и други - всички те са бизнеси. " В края на първото тримесечие Berkshire изброи активи на стойност 997 милиарда $, като единствено 328,16 милиарда $ от тях бяха вложения в финансови скъпи бумаги. Все отново Apple се трансформира в голям холдинг в портфолиото от акции на Berkshire, откогато компанията за първи път стартира да ги купува през 2016 година

Това се дължи на спомагателни покупки от Berkshire, само че също и на напредък в бизнеса с услуги на Apple и уговорката на Apple за назад изкупуване на акции. Акциите на Apple се покачиха с повече от 500%, откогато Berkshire ги закупи за първи път, до момента в който противоположното изкупуване усили каузи на Berkshire в Apple. Днес Berkshire има към 5,8% от компанията.

" Случайно това е по-добър бизнес от всеки, който притежаваме ", сподели Бъфет. " И ние вложихме много пари в него, само че нямаме повече пари в него, в сравнение с имаме в железопътната линия... нашата железопътна линия също е доста добър бизнес ".

Бъфет от дълго време е покровител на изпълнителния шеф на Apple Тим Кук и " лепкавостта " на продуктите на компанията, в това число iPhone. В събота Бъфет сподели иронично: " Изобщо не разбирам iPhone, само че разбирам държанието на потребителите. " " Apple е в позиция с потребителите, където те заплащат може би 1500 $ или каквото и да е, за телефон ", сподели Бъфет. " И същите хора заплащат 35 000 $ за втора кола и когато би трябвало да се откажат от втора кола или от своя iPhone, те ще се откажат от втората си кола.

Искам да кажа, това е извънреден артикул. Ние не " Нямаме нищо сходно, от което да притежаваме 100%, само че сме доста, доста, доста щастливи, че имаме 5,6%, или каквото и да е, и се радваме на всяка 10-та от %, която се повишава. " Дискусията към собствеността на Berkshire върху Apple произтича от въпрос на вложител по отношение на диверсификацията на портфолиото. И до момента в който Berkshire има голям брой акции, неговите най-големи дялове бързо се трансфораха в най-големите в компанията. Пет компании съставляват към 75% от акциите на Berkshire.
 Рецептата за дълъг, сполучлив и благополучен живот на 95-годишния милиардер Чарли Мънгър
Рецептата за дълъг, сполучлив и благополучен живот на 95-годишния милиардер Чарли Мънгър

Неговите препоръки за насладата, парите и другарството

Дясната ръка на Бъфет Чарли Мънгър не счита, че неналичието на диверсификация е проблем. " Едно от безсмислените неща, които се преподават в актуалното университетско обучение е, че голямата диверсификация е безусловно наложителна при вложението в елементарни акции ", сподели Мънгер. " Това е безумна концепция. Не е толкоз елементарно да имаш голям набор от положителни благоприятни условия, които елементарно се разпознават. И в случай че имаш единствено три, бих предпочел това да са най-хубавите ми хрумвания вместо най-лошите ми.

И в този момент, някои хора не могат да разграничат най-хубавите си хрумвания от най-лошите си и сега на решение, че инвестицията към този момент е добра, те стартират да мислят, че е по-добра, в сравнение с е. Мисля, че вършим по-малко такива неточности от другите хора. И това е благословия за нас. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР