Попадне ли се в трафик е много трудно човек да

...
Попадне ли се в трафик е много трудно човек да
Коментари Харесай

Трафик на хора: Най-честите сценарии продължават да бъдат чрез романтична връзкаТ

" Попадне ли се в трафик е доста мъчно човек да се измъкне. Затова е предварителната защита, информацията, методът на замесване е доста значим ". Това съобщи пред БНР Моника Николова от интернационалната неправителствена организация А21.

" В България сме от 10 години. А21 ръководи и националната телефонна линия за битка с трафика на хора - 0800 20 100, откъдето получаваме доста от нашите сигнали за евентуални жертви, които са попаднали в някакъв тип трудова или полова употреба. Повечето ни сигнали идват от линията, само че работим и с други партньорски организации, организации в Европа, институции. Целта е колкото се може първо да осведомяваме хората за заплахата от замесване в трафик и въпреки всичко в случай че попаднат, че има един номер, на който те могат да се обадят 24 часа 7 дни в седмицата - изцяло безвъзмезден и неизвестен, на който може да им се помогне ", уточни тя.

В предаването " Преди всички " Николова уточни, че най-честите сюжети не престават да бъдат посредством сантиментална връзка:

" Момиче е ухажвано от даден човек, който е обаятелен, прави похвали, кара момичето да се усеща доста специфична до миг, в който й предлага да заживеят дружно или да отидат в чужбина да работят, да съберат пари. Много постоянно това въвлича момичето в трафик на хора за полова употреба. Ухажването може да е в дълъг интервал от време. През това време един от знаците, че нещо не е наред, е когато даденото лице стартира да изолира момичето, да я задушава, стартира да й лишава свободата ".

По думите й това може да се случи на дами във всякаква възраст - от тийнейджърска възраст до към 40 години.

Моника Николова акцентира, че при младежите доста постоянно въвличането и набирането става по обществените мрежи:
" Трафикантите употребяват доста ловко тази платформа за набиране, наблюдение на техните жертви и по-късно изнудването може да бъде под формата на изпратени леко полуголи фотоси, по-късно стартира изнудването, контакти на други приятелки ".

При пълнолетните ухажването е същото, само че при тях има и срещи лице в лице, започване да живеят на фамилни начала и така нататък, добави тя и продължи:

" В един миг момичето може да е изкарано отвън страната. Заключена в апартамент някъде, където сякаш са отишли да търсят по-добрър живот, работа и тогава към този момент тя е склонявана да предлага полови услуги срещу нейната воля. Много е мъчно да се измъкне, в случай че попадне в такава обстановка, тъй като тя някъде е заключена, може да не знае в кой град. Личната й карта е отнета. Тя няма към този момент своята независимост. Идва физическото принуждение, заканите. Тя е пречупена отвред и я е боязън, че в случай че посмее да избяга, това може да коства нейния живот или животът на нейни близки ".

Говорим за нещо по-сериозно от домашно принуждение в тази ситуация с Дебора, разяснява Моника Николова. Тя дефинира случилото се в Стара Загора като мъчение:

" Тук виждаме едно доста невъзмутимо осъществяване. Изтезание и също опасност за заличаването на момичето, само че и обръщение към други, вероятно в случай че има - че в случай че те дръзнат да кажат нещо или да се отскубнат, същото нещо ще последва и за тях ".

Много постоянно формата за набиране за трудова употреба е посредством подправени разгласи за работа, означи също Николова. Тя прикани хората, които имат предложение за работа в чужбина, да се обадят на националната телефонна линия и да кажат какво им е препоръчано. Линията ще направи детайлно изследване и ще им каже дали има нещо притеснително. Това е доста скъп инструмент - хората да знаят, че има такава услуга.

По думите й трафикът на хора не е единствено в чужбина - има и вътрешен трафик, който обгръща както трудова, по този начин и полова употреба.

" Трафикът на хора някой път стои доста надалеч от нас. Важно е да бъдем осведомени, схемите на замесване, по какъв начин работят трафикантите и по какъв начин да се предпазим. Виждаме от ден на ден хора да се обаждат или да подават сигнали ", сподели в умозаключение Моника Николова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР