Попадането в турбуленция е често срещана ситуация при пътуване със

...
Попадането в турбуленция е често срещана ситуация при пътуване със
Коментари Харесай

Специалист по самолетни катастрофи: Зоните, които са с турбуленция, не се появяват внезапно

„ Попадането в турбуленция е постоянно срещана обстановка при пътешестване със аероплан, само че не толкоз постоянно се случва по този метод. Нашите условия са доста строги – пасажерът от политане до кацане не би трябвало да усеща нищо, а не да повръща по време на полет ”, разяснява пред NOVA експертът по самолетни произшествия Ангел Борисов по отношение на случая, при който пасажери бяха ранени в резултат на мощна турбуленция.

Машината Боинг 737-300 на компанията ALK Еърлайнс със 121 пасажери на борда е изпълнявала под наем полет от Прищина /Косово/ до Базел /Швейцария/. Самолетът е попаднал в мощна турбуленция към 30 минути преди кацане. Най-малко 10 души бяха ранени, а вибрациите са били толкоз мощни, че няколко седалки са били изтръгнати от местата им. Инцидентът е станал, когато машината е заобикаляла зона с гръмотевична стихия над Алпите.

„ Зоните, които са с турбуленция не се появяват ненадейно. Ръководител въздушно придвижване следи по трасето самолетите, които са прелитали преди този момент и уведомява идващите екипажи за налична турбуленция, изключително когато приказваме за гръмотевична предприемчивост ”, изясни още Ангел Борисов.

По думите му решението за заобикаляне на тези облаци се взима от командира на екипажа с съобщение на началник полети, че той се отклонява от трасето. „ Това отклоняване е друго според от бурята. Ако имаме локално леке, може да се заобиколи с 10-20 км. Но когато има необятен фронт, какъвто най-вероятно имаме в този случай, той може да се отклони и на 100 км ”, сподели още Борисов.

„ В случая синхронът сред началник полети и екипажа не е сбъднат обикновено. Възможно е и екипажът да не е получил такава информация в случай че преди този момент не са прелитали по това трасе други самолети ”, разяснява Ангел Борисов.

Според него е учудващо и откачването на няколко седалки. „ Това приказва, че при монтажа им те не са закрепени както би трябвало. По принцип те би трябвало да са закрепени по този начин, че откачането им да е невероятно ”, сподели Борисов.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР