Попадането ми в санкционния списък Магнитски има за цел да

...
Попадането ми в санкционния списък Магнитски има за цел да
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Списъкът Магнитски цели да разбие българската енергетика

Попадането ми в санкционния лист " Магнитски " има за цел да разбие българските ползи в региона на енергетиката, съобщи пред делегатите на 50-я конгрес на Българска социалистическа партия Румен Овчаров. Той изрично отхвърли да има офшорни сметки, нито притежавани 5 милиона.
В петък Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на пет сегашни и някогашни длъжностни лица от България - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов, за тяхно необятно присъединяване в корупционна активност в България. OFAC също по този начин наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или следени от Малинов, както и сдружение, притежавано или следено от Горанов.
Ситуацията с включването му в санкционния лист " Магнитски " Румен Овчаров дефинира и като война за изтикване на съветските енергийни доставки за цяла Европа. " Тази борба против мен не е борба за предишното, борбата е за бъдещето на България и българската енергетика и изобщо за изтикването на Русия от България. Нито един от нас не е защитавал съветски ползи, ние сме защитавали българските ползи, тъй като България е заинтригувана от това да доставя на ниска цена нуклеарно гориво, да доставя несъмнено нуклеарно гориво. Американското нуклеарно гориво е остарялото съветско гориво ", акцентира Овчаров.
" Главният прокурор да изиска данните за глобените по " Магнитски ", тъй като, в случай че това е закононарушение, което се глоби от американската страна, в още по-голяма степен това би трябвало да важи тук. Тези запаси, за които се приказва, че са отклонявани, те са за сметка на българския народ. Ако Съединени американски щати са наши сътрудници и желаят да се борят с корупцията, а това са тежки корупционни обвинявания за големи средства, дано да ни дават тези данни. Главният прокурор да ги изиска и в случай че не му ги дадат, да каже, че не са му ги дали, или като му ги дадат - да забележим какво ще направи прокуратурата. Не мисля, че просто по този начин би трябвало да остане това нещо. Искаме институциите да си свършат работата ", съобщи през вчерашния ден зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин.
" Има чувството, че това е офанзива по съветското наличие в българската енергетика, а не съответно против тези персони. Изглежда като налагане на американски интерес в някаква сфера, създавайки подозрения към хора, свързани с българската енергетика ", разяснява той.
Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се отхвърли от някогашния си финансов министър Владислав Горанов и даже беше на път да съобщи, че не го познава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР