Попадали ли сте в тази често срещана ситуация: Влизате в

...
Попадали ли сте в тази често срещана ситуация: Влизате в
Коментари Харесай

Странни, но ефективни начини да подобрите краткосрочната си памет

Попадали ли сте в тази постоянно срещана обстановка: Влизате в някоя стая от офиса и... стартирате да се чудите за какво сте отишли там. Или пък друго: Поздравявате сътрудник, ръкувате се с него, само че... не се сещате как се споделя. 

И, обичаният миг: Отивате до супермаркета за три неща, с доста труд се връщате у дома с цялостна тежка чанта, само че... най-важното, за което сте отишли го няма. Забравили сте го. 

Това са образците за влошена краткорсочна памет. Този проблем се поражда от несъразмерна претовареност на мозъка, разсейваща концепция, която тече непрекъснато на назад във времето, съдържа липса на фокус и отслабен " мускул на паметта ". Разбира се, тези отклонения се задълбочават докато остаряваме и при най-възрастните е по-често срещано. Но нормално хората, които са претрупани от голям брой умствени задания в работата, не помнят повече. 

Всъщност, казусът не е безусловно отвън нашия конотрол, разясняват създателите на Inc.com. Те предлагат няколко простички метода за възстановяване и укрепване на краткосрочната памет. Например:

Дъвчете дъвка докато учите/ работите посредством учене. Дъвченето на дъвки може би в действителност би трябвало да бъде позволено на децата в класните стаи, откакто няколко изследвания през годините демонстрираха, че в случай че се прави, до момента в който човек учи, се получават по-точни и усъвършенствани реакции. По неразбираема причина дъвченето покачва интензивността в хипокампуса - значима част от мозъка, виновна за паметта. Изследване, извършено във Англия, е разкрило, че хората, дъвчещи дъвки, имат на проби 24% по-високи резултати за неотложно спомняне на думи, и 36% за забавено спомняне. 

Движете очите си . Може да изглеждате малко бясно, само че това упражнение ще подтиква паметта ви. Хоризонталното придвижване на очите наляво надясно (без да се движи главата) оказва помощ за свързване на двете полукълба на мозъка. Изследване открива, че участниците в него, които са движили погледа обратно и напред 30 секунди всяка заран пък са имали 10% по-добро от средното представане при осъществяване на задания с приложимост на паметта. 

Свивайте юмруци . Това нормално е нещо, което вършим до момента в който сме ядосани. Но в случай че го вършим до момента в който вършим нещо с паметта, ще увеличи шанса за припомняне. Някои поучават да свиваме в пестник водещата си ръка, с цел да складираме памет и да свиваме другата, с цел да си спомним.

Дръжте юмрука свидлив към 45 секунди. Първото стесняване задейства региони от мозъка, свързани със задържането на спомените.

(Продължава на страница 2.)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР