Попадахме само на мъртви хора. Образът на всеки един починал

...
Попадахме само на мъртви хора. Образът на всеки един починал
Коментари Харесай

Медиците от ВМА разказват за ужаса след земетресението в Турция

Попадахме единствено на мъртви хора. Образът на всеки един умрял човек се е запечатал в съзнанието ни и мъчно ще бъде пропуснат. Това споделиха в студиото на „ Тази събота " майор доктор Цветан Станимиров и капитан доктор Синан Емин от ВМА, които са част от екипа лекари, които са търсили затрупани под руините хора след земетресението в Турция.

„ Все още не можем да забравим видяното в Турция, само че въпреки всичко нашата работа е обвързвана със задгранични задачи и нещо, които биха били необикновени за елементарния човек. За нас обаче те са всекидневие и не е проблем ", показа доктор Синан Емин.

„ Тренирали сме такива обстановки. Заклели сме се да служим на страната и това е нашето предопределение. Получихме заповед и я изпълнихме. При нас няма място за разискване ", сподели от своя страна и доктор Цветан Станимиров.

Изборът, които военните лекари вършат още първоначално, е да могат да тръгнат на задача във всеки един миг, без ненужно съмнение и губене на време. А в такива обстановки - като земетресението в Турция, борбата е с времето, безапелационни бяха военните лекари.

„ Ние не сме били в никакъв случай до момента на земетресение и по тази причина нямахме никакви упования. Предполагахме, че ще е ужасно. Колко тъкмо - нямахме визия. Бяхме готови за всичко ", сподели още доктор Цветан Станимиров.

Първоначално екипът на ВМА е бил ситуиран в Адана, след което отива в най-пострадалия град Хатай. „ Все още имаше вяра, че ще има оживели живи хора ", разясни Цветан Станимиров.

„ Още при идването ни в Турция ние съобщихме за нашите благоприятни условия като потенциал на дейностите, които можем да изпълняваме. От самото летище ние попаднахме на терен. Никъде не сме се настанявали. Заварихме един мрачен град с изключено електричество. Една дребна лампа осветяваше срутената постройка ", споделя доктор Синан Емин.

Медиците от ВМА незабавно се присъединили в работата на терен. Грижили са се както за оживелите, по този начин и за ранените спасители. „ Не се наложи да вършим някакви хирургически действия на терен. За страдание попадахме единствено на умряли хора ", споделя още доктор Синан Емин.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР