Понятието реформа се изчерпи от съдържание и прави впечатление, че

...
Понятието реформа се изчерпи от съдържание и прави впечатление, че
Коментари Харесай

Маратонът от избори забавил съдебната реформа

Понятието " промяна " се изчерпи от наличие и прави усещане, че от време на време плануваните дейности в промяната водят до регресивно отношение .

Това съобщи доцент Екатерина Салкова от Клуб " Икономика 2000 " при показване на план " Последваща оценка на осъществяването на обновената тактика за продължение на промяната в правосъдната система 2014-2020 година "

Според Салкова би трябвало да се намерения за дълготрайни и дълготрайни тактики за развиване на правосъдната система, като бъде изоставено понятието " промяна " .
 Киселова: Оставката на Цацаров е личен въпрос
Киселова: Оставката на Цацаров е личен въпрос

Реформата в правосъдната система е осъществена на 1/3

В интервала 2015-2018 година се вижда осъществяване под 20% на ограниченията, отчасти осъществяване към 5% и несъблюдение над 70%.

През втория интервал - 2019 година се прибавя напълно малко към изпълнените дейности и към 5% към отчасти изпълнените дейности. В интервала 2020 година също има прибавяне малко по-високо към осъществяването активност и се резервира процентът на отчасти изпълнените действия.

От 103 ограничения може да се каже, че изпълнени са 21 ограничения, отчасти изпълнени са 28 ограничения и неизпълнени остават 54 ограничения.

Върховен административен съд са изпълнили 27.27% от ограниченията, до момента в който Висш съдебен съвет и Министерство на правораздаването се вижда ритмична активност.
 Петков даде обещание: Съдебна промяна ще има, и то доста скоро
Петков даде обещание: Съдебна промяна ще има, и то доста скоро

Премиерът с явен аршин за новия началник на КПКОНПИ - да има един критерий към всички

В промяната и развиването на органите по следствието, в успеваемостта на профилираната прокуратура и съд, във възстановителното правораздаване, в съставянето на профилирани правосъдни сформира, в региона на детското правораздаване и в региона на правосъдните такси няма никакъв прогрес.

Липсва прогрес най-много там, където се дефинират няколко виновни институции и някои организации като МТСП , да вземем за пример, сякаш изначално не могат да одобряват да са виновна институция.

Има проблем със заложените в тактиката ограничения, които не са планувани в обновената пътна карта. Забелязва се голям проблем, обвързван с съществуването на информация за осъществяване на част от дейностите в тактиката. Дори в дългогодишните отчети на съвета по използване на обновената тактика, липсва цялостна информация или е налице единствено частична информация от осъществяването на някои действия .
 ГЕРБ са подготвени да приказват за правосъдна промяна, само че виждат единствено празни приказки
ГЕРБ са подготвени да приказват за правосъдна промяна, само че виждат единствено празни приказки

Очакват да видят законопроекти, а не заявления

Забелязва се закъснение на осъществяване на плануваните действия и на тяхното отчитане. В интервал на пандемия има разнообразни ограничавания - доста е мъчно провеждането на плануваните полемики. В една забележителна част забавянето се дължи на нестабилната политическа конюнктура, честите избори през последните години и невъзможността да се обезпечи поредност и последователност , изясни доцент Салкова.

Тя открои още, че липсва добра организация по отношение на информираността на обществото. Липсват данни и звена за работата на основния прокурор и прокуратурата. Продължаването на интервала на част на деяние на ограниченията по обновената пътна карта прави невероятно да бъде регистрирана цялата активност, която се прави, посочи доцент Салкова.

Другият проблем е отпадането на част от ограниченията в пътната карта, което затруднява тяхното осъществяване. Забелязва се регресивно развиване във връзка с някои от ограниченията.

Все отново, като нещо позитивно, Салкова уточни, че се вижда прогрес във връзка с електронното ръководство и следва да бъде направена оценка на усложненията и да се усъвършенства активността на е-правосъдието. Нужно е да се ускори прозрачността на правосъдната власт на разговора с жителите. Липсва обаче институционализиране на разговора на правосъдната власт с жителите .

Обобщените заключения от проучването са, че за забележителна част от задачите се регистрират еднократни старания, не се вижда равномерност, поредност и успеваемост на осъщественото, няма качествена оценка. При администриране на дейностите по обновената тактика липсва поредност, целеустременост и ориентировка към действителен резултат при използването на в началото заложените ограничения. При част от ограниченията има декаданс.

При част от ограниченията има отчитане, че са изпълнени, само че на процедура не е по този начин, като за забележителна част от заложените и изпълнените в последици ограничения липсва обществена информация . Липса на прогрес се вижда и при въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба. Следващият стадий от плана е правене на първокласен обстоен разбор по отношение на осъщественото и осъществяването на плануваните дейности на тактиката, с цел да завърши мониторинга и да бъде направена оценка на осъществяването на обновената тактика.

Спартак Керемидчийски съобщи, че с цел да се реализира правосъдна промяна, би трябвало да има локомотив, който да упорства и да има пълномощията да тегли напред осъществяването на ограниченията . Последващата оценка на тактиката има за цел да сложи три въпроса - в каква степен са реализирани резултатите от осъществяването на тактиката, ефикасността за тактиката и въздействието за това какво остава след приключването на тактиката. Основата цел на плана е да се откри напредъкът за продължение на промяната в правосъдната система .
 Бюджетът заплаща още 129 400 лева за постепенно правораздаване
Бюджетът заплаща още 129 400 лева за постепенно правораздаване

Това са компенсациите, изплатени за интервала от 1 октомври 2021 година до 6 декември 2021 година

Целите на оценката е да завърши мониторингът в правосъдната система. Мониторингът като активност би трябвало да се завърши, само че като характерна цел би трябвало да остана действия, които би трябвало да бъдат осъществени. Втората цел да се създаде методология за оценка и нейното осъществяване.

Третата оценка е приложение на методологията за оценка и подготовка на отчет за следваща оценка.

Четвъртата и последна оценка е повишението на информираността за постигнатия прогрес в правосъдната промяна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР