Понятието “бирен алкохолизъм” е предимно битов израз и е свързано

...
Понятието “бирен алкохолизъм” е предимно битов израз и е свързано
Коментари Харесай

Последици за здравето от бирения алкохолизъм


Понятието “бирен алкохолизъм” е най-вече битов израз и е обвързвано с това, че за някои хора бирата е съществена алкохолна напитка, която непрекъснато употребяват, изясняват експерти.

Но публично такава диагноза не съществува. Има алкохолна взаимозависимост - заболяване с ясно обрисувани критерии, обозначени в интернационалната подредба на заболяванията.

И там няма разбиране “бирен алкохолизъм”, както и “ракиен”, “винен алкохолизъм” и така нататък

Защо към бирата се привиква елементарно и незабележимо?



Специалисти показват няколко аргументи:

• Бирата постоянно се приема като безобидна и даже в известна степен потребна напитка.

• Пенливата напитка съдържа неголямо количество алкохол.

• Бирата провокира леко замайване и първоначално след нейната консумация няма тежки последици, както след пиенето на корав алкохол: главоболие, прилошаване, потиснато въодушевление и така нататък

• „ Бирените алкохолици” (по-ясно ще е в случай че използваме този битов термин) доста рядко стигат до безпаметно замайване. Когато човек деградира, губейки човешкия си образ и способността обикновено да извършва своята работа.

• Навикът да се потопиш в положение на леко замайване, от което „ нищо неприятно няма да последва”, води до психическа взаимозависимост от бирата и това е най-големият проблем на бирения алкохолизъм.

Бирата е слабоалкохолна напитка, заради което и обвързваните с нея проблеми със могат да се развиват дълго време. Но признаците за психическа и физическа алкохолна взаимозависимост са общи за всички алкохолици, без значение от спиртната напитка – било то бира, водка или нещо друго. Пристрастяването към бирата визира всички органи и системи на човешкия организъм, само че най-вече страдат следните:

• Сърцето . Този, който се любува на лекото замайване от бирата, би трябвало да знае, че с всяка последваща чаша сърцето му последователно усилва размера си; стените и кухината му се удебеляват; сърдечният мускул се свива и мъчно изпомпва кръвта. В него се развиват некрози. Такова сърце се назовава още „ бирено, биче или баварско сърце”. Немският професор Болингър му дава изложение на основата на аутопсия на трупове на служащи в пивоварни. Нима си мислите, че в страните, където потреблението на бира се е трансформирала в фетиш, не страдат от бирен алкохолизъм? Страдат и още по какъв начин!

• Мозъкът . Клетките на основния мозък умират от използването на всевъзможен алкохол. Бирата не е изключение. Дори в противен случай, това е още по-голямо зло, тъй като с изключение на всички нездравословни субстанции в нея има и кадаверин – сходство на трупна отрова. Колкото повече бира попада в организма, толкоз повече страда интелектът и толкоз по-бързо се приближавате към малоумие.

• Хормоналната система . Бирата потиска направата на главния мъжки сексуален хормон тестостерон при мъжете. Последствията – женоподобна фигура със закръглени бедра, видимо коремче и изразителна гръд, написа Zdrave.to. Гледайки сходна „ естетична корекция”, мъчно бихте се съгласили, че бирата е мъжка напитка, както настояват в рекламата. Жените пък от своя страна фактически стават мъжествени. При постоянната приложимост на бира гласът им загрубява, а над устните стартират да се виждат „ бирени” мустачки. Освен това рискът от неплодородие или рак на млечната жлеза стремглаво нараства. Друг непряк резултат от позиция на хормоналната система е, че се намалява половото увлечение както при мъжете, по този начин и при дамите, консумиращи доста бира.

• Черен дроб и корем. Бирените гуляи държат черния дроб в непрекъснато напрежение. Непрекъснатата по детоксикация от алкохола води до огнищно инфектиране, мастна инфилтрация и цироза. Стомахът също си пати. В отговор на постоянното неспокойствие на лигавицата той включва механизъм на самоотбрана, изработвайки от ден на ден и повече слуз. А когато този запас секне, се нарушава храносмилането, храната се застоява в червата, предизвиквайки болежка. Ракът на дебелото черво е едно от следствията на безразборното наливане с бира.

• Бъбреци. Бирата оказва добър диуретичен резултат. А това значи, че принуждава бъбреците да работят в спешен режим. И на всичкото от горната страна с доста по-усилени темпове от организма се отмиват потребни субстанции. Освен това бъбречните съдове слабеят и съществува огромен риск от кръвоизливи.

Вижте кои са типичните болести за бирения алкохолизъм:

• Алкохолен хепатит и цироза на черния дроб.

• Синдром на „ биреното сърце” (кардиомиопатия).

• Варикозно разширени вени.

• Гастрит или язва на стомаха.

• Хроничен панкреатит.

• Затлъстяване (в частност в региона на корема).

• Рак на дебелото черво.

Бирата е калорична напитка, изясняват специалистите. Затова увлечението по тази пенлива напитка води до появяване на бирено коремче. А съществуването на женските хормони - фитоестрогени, в нея също спомагат за увеличението на мастните отлагания. И даже водят до хормонални нарушавания и намаление на либидото. И още една специфичност на бирата – поемат се огромни количества. Заради огромния размер течности нараства натоварването на сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб, задстомашната жлеза. Това е още едно отрицателно следствие, обвързвано с използването на слабоалкохолните питиета. Така да вземем за пример, с цел да се доближи резултатът на еуфория, който поражда от две чашки водка, човек би трябвало да изпие цяла бутилка бира.

Особени белези на бирената взаимозависимост:

• Пълно, пухкаво тяло.

• Торбички под очите.

• Шумно, тежко дишане.

• Лице със синкав цвят.

• Специфичен мирис на ацетон или накиснали ябълки – симптом на нарушавания в на задстомашната жлеза.

Тежките последици от „ леката” напитка

От потреблението на бира се развива три пъти по-бързо продължителен алкохолизъм, в сравнение с от корав алкохол. Това е доказано от няколко проучвания, извършени в разнообразни страни. Но освен това зависимостта от бира е особена, първоначално не предвещава нищо трагично. У бирените алкохолици няма тежък махмурлук. Те по принцип не си разрушават живота поради своето користолюбие, до момента в който не се появят съществени проблеми със здравето. Трудно би могъл да се убеди подобен човек да откаже бирата.

Много е мъчно човек да се избави от бирената взаимозависимост, само че с поддръжката на експерт и личната си воля може да завърши с това. Първата крачка е да осъзнае, че има проблем. Човек може да се избави от бирената взаимозависимост единствено коренно. Т.е., напълно и изцяло да откаже потреблението на бира. Повечето алкохолици не съумяват да се върнат към положението, когато могат да изпият чаша-две бира и да спрат. Но могат напълно да се откажат от използването на алкохолни питиета. Дори хроничните алкохолици, които са пили доста години, съумяват да се оправят с тази взаимозависимост.

Знаете ли за какво съпоставят бирата с опиатите?

Един от наложителните ингредиенти на бирата е хмелът. А това растение, както се е изяснило, е непосредствен родственик на конопа, от който се получават известни опиати като марихуана и хашиш. В хмела се съдържат наркотични субстанции, въпреки и в дребни количества. Затова опияняващият резултат от бирата е толкоз характерен, а привикването към нея е по-бързо, в сравнение с към другите алкохолни питиета. С времето човек към този момент не може да си показа отмора и релакс без бутилка бира, а е доста по-трудно да се избави от тази взаимозависимост, в сравнение с от пристрастието си към твърдия алкохол.

Тест за това дали сте подвластни

1. Възниква ли у вас чувството, че следва да намалите потреблението на бира – да или не ?

2. Дразните ли се, в случай че някой от близките – другари, родственици, близки, ви поучават да намалите пиенето на бира – да или не ?

3. Изпитвате ли възприятие на виновност, обвързвано с потреблението на бира – да или не ?

4. Възниква ли у вас предпочитание да изпиете една бира незабавно, щом се разсъните след бурна алкохолна вечер – да или не ?

Ако вие или ваши познати обичат бирата и постоянно я употребяват, отговорете почтено на тези няколко въпроса, с цел да ревизирате силата на вашето въодушевление към тази напитка. Ако на два от въпросите сте дали отговор с „ да”, е допустима алкохолна взаимозависимост. Ако сте дали отговор позитивно на 3-4 въпроса, вероятността от алкохолна взаимозависимост е висока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР