Понякога замърсяването на въздуха е видимо с просто око, но

...
Понякога замърсяването на въздуха е видимо с просто око, но
Коментари Харесай

Над 2 млн. лв. ще струва поддръжката на системата за контрол на качеството на въздуха

Понякога замърсяването на въздуха е очевидно с просто око, само че измервателните станции не работят, с цел да го отчетат

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Замърсяването на въздуха в София през днешния ден и на следващия ден ще е над нормите
20 ное 2018
Дизелът залязва на изток

Забраните за остарели дизели в западноевропейски градове се трансформират в експорт на замърсен въздух към Източна Европа, а решенията би трябвало да се взимат и на двете места
16 ное 2018
Ефективни ли ще са санкциите за замърсен въздух за кметовете

Местните управляващи до момента бездействаха, само че персоналната отговорност на кметовете е сложна за доказване и оневинява останалите институции
12 ное 2018
България се доближава до санкция поради мръсния въздух

Европейската комисия към момента вижда съществени пропуски и безучастие на българските управляващи в битката със замърсяването
9 ное 2018
Как замърсяването на въздуха убива хората в огромните градове

Хиляди лондончани, нюйоркачани и пекинци умират прибързано от нечистия въздух.
27 окт 2018 По механически аргументи на 20 ноември автоматизираните измервателни станции на Копитото и в Девня не са работили. Тази в Перник пък не е отчитала азотните оксиди. Така беше и ден по-рано, а на 18 ноември отвън строя са били други три станции в София - в кварталите " Павлово ", " Хиподрума " и " Младост ". Подобни проблеми не са изключение. Според уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда се случват всеки ден.

От това се получават парадокси. На процедура Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух постоянно пропуща да засече някои от замърсяванията, което пък дава опция на края на годината да се регистрират по-малко превишения на нормите и даже възстановяване на положението на въздуха. Някои общини, като Девня да вземем за пример, които имат мощно развита химическа индустрия, даже преди време не съумяха да завоюват европроект за възстановяване качеството на въздуха точно поради регистрираните от системата данни.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Проблемът е главно в поддръжката и ремонта на самите измервателни уреди - при щета екоагенцията би трябвало да разгласи социална поръчка, с цел да купи нужните аварийни елементи и да наеме компания за обслужването. Само от началото на годината до момента са извършени 4 такива процедури за общо 718 хиляди лева без Данък добавена стойност. За да се избегне сходно закъснение, ведомството е оповестило на 19 ноември рамкова поръчка за сервизно обслужване на апаратурата за надзор на въздух и доставка на аварийни елементи за период от 24 месеца. Прогнозните разноски са общо 2.05 млн. лева без Данък добавена стойност. Алтернатива

Столичната община ще построи напълно нова системата за надзор на качеството на въздуха по план " Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух (AIRTHINGS). Стойността е 560 хиляди лева, против които ще бъдат конфигурирани 22 станции за премерване на най-разпространените замърсители на въздуха - прахови частици, CO, NO2, SO2, температура, мокрота и налягане. Освен това ще има система, построена на правилото на отворените данни и употребяваща облачни технологии и машинно самообразование (Machine Learning), до която данните ще постъпват автоматизирано.

Какво ще се ремонтира

В обсега на публичната поръчка се включват няколко действия. На първо място това е профилактика на апаратурата в автоматизирани измервателни станции за качеството на атмосферния въздух, които по принцип са 30 на брой, само че в този момент с включени единствено 14. Сред тях са тази на Копитото, която не работи от много време, и тази в кв. " Павлово ", която постоянно излиза от строя. Останалите са в Кърджали, Горна Оряховица, Плевен, Несебър, Шумен, Благоевград, Пловдив, Смолян, Видин, Ловеч, Сливен и Добрич.

Освен тези станции ще бъдат обслужвани също мобилните автоматизирани станции за проучване на атмосферния въздух и за емисионен надзор, както и устройства за взимане на проби и инсталация. Точно по тази причина търгът е разграничен на 7 позиции.

Избраните реализатори (може да бъде и единствено един) ще имат уговорката да отстраняват зародили повреди по поръчка на операторите и да доставят аварийни елементи за най-вече 72 часа.
" Правилното и регулярно осъществяване на сервизни действия на автоматизираната газанализаторна и пробовземна инсталация за надзор на въздуха има значение за поддържането й в механически изправно и надеждно положение, а това от своя страна подсигурява приемането на достоверна информация. От друга страна, по подобен метод се извършват и част от процедурите по настоящ надзор на качеството, разказани в съответните европейски правила ", изясняват от екоагенцията.

Сегашните избраници

Последните няколко публични поръчки на Изпълнителната организация по околна среда демонстрират, че компаниите, които обслужват Националната система за надзор на качеството на атмосферния въздух, са извънредно разнородни. Въпреки характерния предмет всякога печелят разнообразни компании. Така да вземем за пример " Инфо-логика " е определена за сервизно обслужване против 200 хиляди лева в края на 2017 година През март тази година пък са подписани няколко контракта за доставка на консумативи за газанализаторна инсталация за надзор качеството на атмосферния въздух и емисионния надзор на обща стойност над 300 хиляди лева без Данък добавена стойност. Наетите компании са " Софилко ", " Лабексперт ", " Лабконсулт ", " Це Це Ес - България " и " Oрион инвайърмент ". След това " Софилко " и " Лабексперт " имат по още един контракт, надлежно за 24 хиляди лева и за 283 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР