Понякога спортът представлява битка на живот и смърт в желанието

...
Понякога спортът представлява битка на живот и смърт в желанието
Коментари Харесай

Накъде ще поеме боксът след смъртните случаи на ринга

Понякога спортът съставлява борба на живот и гибел в желанието на състезателите да дадат най-хубавото от себе си. Буквално и преносно.

27-годишният боксьор Патрик Дей не съумя да завоюва своята последна борба и почина в резултат на тежката контузия на главата, получена в дуела против Чарлз Конуел.

Това е четвъртият смъртен случай в бокса в последните няколко месеца, като случаите повдигнаха доста въпроси към сигурността на спорта. Темата провокира необятен отзив, като тя докара до разнопосочни отзиви и оферти в търсене на решение на казуса.

Въпреки че претърпя незабавно интервенция на мозъка, Дей умря след четири дни в кома. Преди това починаха други двама професионални състезатели след получени контузии по време на мачове. Това бяха 23-годишният аржентинец Уго Сантиян и 28-годишният руснак Максим Дадашев.

 Накъде ще поеме боксът след смъртните случаи на кръга
© Reuters

В допълнение преди по-малко от месец българинът Борис Станчов колабира на кръга по време на мач в Албания. Впоследствие боксьорът почина, като се потвърди, че той се е състезавал под подправената идентичност на братовчед си Исус Величков.

Първосигнално мнозина приканиха за бързи дейности, като част от мненията още веднъж издигнаха тезата за цялостна възбрана на бокса.

" Колко още животи би трябвало да бъдат излишно отнети преди този неправилен спорт да бъде неразрешен ", сподели Питър Маккейб, шеф на асоциацията по мозъчни контузии Headaway.

Изключването на бокса от професионалния спорт евентуално не би решило проблемите, а даже ще ги усили. В същността си спортът има силата да възпитава, а съответно боксът работи като превантивна мярка против нездравословните привички измежду някои обществени групи.

" Боксът е лесна и явна цел и рецензиите са разбираеми, въпреки и не изцяло обективни. Боксът прави толкоз доста положително за младежите. Държи ги надалеч от улицата, надалеч от опиати, учи ги на дисциплинираност, самонадеяност, тъй че положителното надалеч надвишава неприятното влияние ", споделя представител на Световната боксова федерация пред CNN.

 Накъде ще поеме боксът след смъртните случаи на кръга
© facebook.com/KubratPulev/

Между 1890 и 2011 година са починали общо 1604 боксьори вследствие на контузии, получени на кръга, сочи изследване на Марио Веласкес. Средно по 13 състезатели почиват всяка година поради произшествия.

Случаите понижават, като през новия век броят им е 103, а смъртността приблизително за година е 0.13 случая на 1000 състезатели.

" Процентът на смъртност е по-нисък или сходен на други спортове с висок риск като американски футбол, мотоциклетизъм, гмуркане, алпинизъм, делтапланеризъм и конни надбягвания ", демонстрира отчет на Американската асоциация по медицина от 2009 година

Разликата сред бокса и другите спортове с висок риск на смъртност обаче е, че той е контактен спорт и задачата е да се нарани противникът.

Еди Хърн, промотърът на Антъни Джошуа, призна, че спортът няма по какъв начин да бъде на 100% безвреден. Той прикани за по-обстойни прегледи на физическото и психическото положение на боксьорите.

" Беше сложна година за спорта. Трябва да се уверим, че сме дружно като общество. Непрекъснато се опитваме да се развиваме, продължаваме да се опитваме да създадем спорта по-безопасен ", сподели Хърн.

Той добави: " Има доста неща, на които да обърнем внимание, изключително на прегледите на мозъка. Един от проблемите е честотата на инспекциите. Може да имате обзор всяка година, само че от време на време не се взимат поради боевете, които сте имали след този обзор ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР