Понякога разминаванията в качеството на храните и напитките в Западна

...
Понякога разминаванията в качеството на храните и напитките в Западна
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: В Германия натуралният сок е натурален, у нас – концентрат

Понякога разминаванията в качеството на храните и напитките в Западна и Източна Европа са много основни. Например при безалкохолните питиета – потреблението на захар и потреблението на други изкуствени артикули, по-малкото количество какао в шоколада, потреблението на заместители, които не са натурални, които не са здравословни. Включително и в детските храни. Това разяснява пред bTV евродепутатът Емил Радев.

„ В натуралните сокове тук 97% се употребява концентрат, до момента в който примерно в Германия те са 100% натурални “, уточни той.

„ Не стига, че е с по-ниско качество, с по-нездравословни артикули, става известно, че и цената в Източна Европа е и доста по-висока, което към този момент няма логичност. И тук към този момент приказваме за „ Европа на две скорости “, приказваме за двоен стандарт “, добави той.

„ Точно поради това аз и моят сътрудник Андрей Новаков предложихме нова стратегия на Европейската комисия за въвеждане на минимални стандарти в качеството на храните и напитките. Искаме в началото да се провиснал 300 000 евро и по този метод на процедура да уеднаквим стандартите в Източна и Западна Европа и да покажем, че когато приказваме за Обединена Европа, би трябвало да имаме обединяване в стандартите. А не това, което се случва – за жалост по-бедната част на Европа да заплаща по-скъпи храни и питиета и то с по-лошо качество “, съобщи евродепутатът.

„ Искаме да се изработят минимални стандарти, тъй че, в случай че се употребява захар в безалкохолните питиета, на всички места да се употребява захар, а не заместители, шоколадът да бъде с минимално наличие на какао, а не то да бъде фрапантно по-малко в Източна Европа. Всичко това би трябвало да се създаде във времето, само че това е методът, тъй като, виждаме, натискът над Европейската комисия, който ние, депутатите от Източна Европа, дълго упражняваме, води до промени, само че не толкоз бързо “, изясни Радев.

Според него, ограниченията би трябвало да бъдат взети на равнище Европейски Съюз, тъй като български надзорен орган мъчно може да проверява и глоби компания, продаваща в доста страни и основана в друга страна.

„ Може би потребителската просвета не е задоволително на равнище в Източна Европа, би трябвало ни още време, само че ние би трябвало да си търсим правата. Да отстояваме да се храним с доста по-здравословна храна, доста по-качествена храна и, несъмнено, цени, които са естествени за целия Европейски Съюз. Няма логичност тук, където и стопански обстановка е по-зле, да се продават на по-високи цени тези артикули ", сподели Радев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР