Понякога природата е способна да ни предложи най-удивителни неща, които

...
Понякога природата е способна да ни предложи най-удивителни неща, които
Коментари Харесай

Мистериозните трованти - живите камъни, които растат 



Понякога природата е способна да ни предложи най-удивителни неща, които са сложни за възприемане. Именно подобен е казусът със идващия феномен.

Всички знаем, че камъните не порастват, само че в Румъния има феномен, който е подготвен да разбие този естествен закон.

Наричат ги "живите камъни " и "растящите камъни " и въпреки това име да не е напълно тъкмо, истина е, че тези творения на природата порастват, като че ли са живи, вместо да се разпадат и разрушават.

Наричат се трованти и въпреки да се срещат на доста места в страната, най-вече, събрани на едно място, можете да видите край село Костещи, на 200 км от Видин.

Някои от тези камъни са едвам няколко сантиметра в диаметър, а други са по-големи от човек. Най-големите тежат няколко тона. Някои са идеално гладки, а други са пъпчиви.

Но това, че усилват размера си не е единственото извънредно нещо към тях. Освен това след значителни превалявания те се "размножават ", като се появяват нови, дребни камъчета към огромните. Според локалните митове точно пъпчивите камъни "раждат " новите трованти.

Има наблюдения и че камъните се движат, въпреки и не са толкоз огромно движение като пътуващите камъни от Калифорния.

Обяснението на науката

В търсене на отговори хората са разчупвали някои от камъните, с цел да видят какво има вътре. В сърцевината им разкрили пръстени, сходни на тези, с които се отброяват годините в живота на дърветата.

Учените имат доктрина, която изяснява на пръв взор нелогичното увеличаване на тровантите. Те са построени от пясък и карбонат. Когато времето е дъждовно, е допустимо седиментите да поемат част от водата, с което напрежението вътре в камъните да се усилва и те да стават по-големи, написа Dir. bg. Друго пояснение е, че дъждът, богат на калциев карбонат, споява нови песъчинки към към този момент съществуващите камъни и по този начин ги уголемява.

Как да стигнете до тях?

Тровантите се намират в музей навън край село Костещи и са част от международното завещание на ЮНЕСКО. Достъпът е свободен. В селото има музей, отдаден на тровантите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР