Понякога новооткритите видове цветя дебнат там, където учените най-малко очакват

...
Понякога новооткритите видове цветя дебнат там, където учените най-малко очакват
Коментари Харесай

Нов вид орхидея е открит в Япония, а венчелистчетата й изглеждат сякаш са от стъкло

Понякога новооткритите типове цветя дебнат там, където учените минимум чакат да ги видят - в паркове, градини и даже в саксии на балкони.

Това е мястото, където откривателите в Япония неотдавна идентифицираха нов тип орхидея, нейните розово-бели цъфтежи толкоз деликатни и нежни, че наподобяват като изпредени от стъкло.

 

Новоописаното цвете е комшия на популациите на сродни типове орхидеи, постоянно срещани в Япония, които доста наподобяват. Откриването му е значимо увещание, че незнайни типове постоянно живеят тъкмо под носа ни, оповестиха учените пред Journal of Plant Research.

" Невероятното многообразие на семейство орхидеи, Orchidaceae, е в действителност изумително, а нови открития като това Spiranthes ускоряват незабавната нужда да се учат и пазят тези ботанически скъпоценни камъни ", споделя Джъстин Кондрат, водещ градинар за сбирката от орхидеи Smithsonian Gardens пред. Кондрат не е взел участие в проучването.

 

Орхидеите от този жанр – Spiranthes – се назовават " дамски кичури " поради приликата им с вълнообразните кичури коса. Спирантите имат централно стъбълце, към което пораства възходяща серпантина от дребни, камбановидни цветя, които могат да бъдат бели, розови, лилави или жълти.

Има към 50 типа спиранте, открити в Евразия, Австралия и Северна и Южна Америка, нормално в умерените или тропическите региони, и тези цветя са известни в Япония от стотици години, съгласно изследването.

 

Популациите на новодошлия в цветята са открити в префектура Токио покрай остров Хачихо, вдъхновявайки името на типа Spiranthes hachijoensis. Преди това изобретение в Япония са открити три типа орхидеи Spiranthes: S. australis, S. sinensis и S. hongkongensis, като се счита, че единствено S. australis пораства на континенталната част на Япония.

Въпреки това, по време на изследване на континентална Япония преди повече от десетилетие, водещият създател на проучването Кенджи Суецугу, професор в отдела за биоразнообразие, екология и видообразуване на университета в Кобе, откри нещо извънредно: цветя, за които се допуска, че са S. australis, само че с гладки стъбла. (S. australis нормално има космати стъбла. )

Популациите без четина също цъфтят към един месец по-рано, в сравнение с нормално прави S. australis - друга индикация, че тези лъжливи орхидеи може да не са S. australis, сподели Suetsugu пред CNN в имейл.

" Това ни накара да проверяваме в допълнение ", сподели Суецугу.

 

 От 2012 до 2022 година той и сътрудниците му търсят орхидеи без косми и проучват физическите особености на растенията, генетиката и средствата за размножаване. Тъй като типовете Spiranthes постоянно се припокриват географски и могат да наподобяват еднообразно, " значимо е да има изцяло схващане за разпространяването и екологията на сродните типове, с цел да се разграничат неповторимите характерности на новия тип ", сподели той.

Цветовете на цъфтежа на S. hachijoensis варират " от лилаво-розово до бяло ", като венчелистчетата са с дължина към 0,1 до 0,2 инча (3 до 4 милиметра), оповестяват откривателите.

 

S. hachijoensis имаше по-малки цветя с по-широки основи и по-прави централни венчелистчета от другите типове Spiranthes; Липсваше и конструкция за самоопрашване. Морфологично, това беше близко съвпадане със S. hongkongensis и S. nivea, само че минутните физически разлики и генетичният разбор потвърдиха, че е неповторим. В допълнение към популацията на Токио, създателите на проучването откриват S. hachijoensis на други места в окръг Канто и в регионите Кюшу, Шикоку и Чубу.

" Бяхме разчувствани, че идентифицирахме нов тип Spiranthes ", сподели Suetsugu. " Спиранте са най-познатата орхидея в Япония и са ценени от епохи ", сподели той и добави, че цветето се загатва в най-старата японска антология на поезията, която датира от 759 година.

 

Идентифицирането на нови растителни типове в Япония е извънредно събитие, защото флората на страната е необятно документирана и проучена. Това изобретение евентуално ще провокира интерес към цветето, което е доста по-рядко от S. australis, добави той.

" Това изобретение на нови типове, скрити в общи места, акцентира нуждата от непрекъснати проучвания, даже и в видимо незабележителни условия! " сподели Суецугу по имейла. " Той също по този начин акцентира продължаващата нужда от таксономични и генетични проучвания за точна оценка на видовото многообразие. "

 

Крехката хубост на новооткритите " дамски кичури " е признак на орхидеите – само че такава е и уязвимостта. Има към 28 000 известни типа орхидеи по целия свят. Загубата на местообитания обаче е заплашила доста типове и известността на цветята няма да ги избави, в случай че не са предпазени.

" Орхидеите имат тясно преплетени връзки в границите на толкоз доста екосистеми, както и в разнообразни аспекти на науката и културата ", сподели Кондрат. " Хората няма по какъв начин да не бъдат запленени от многото си форми и цветове. Това е този прочувствен отговор, който се надяваме да насърчи и въодушеви хората да подхващат дейности, с цел да ги защитят. "

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР