Понякога, когато чуем някои чужденци да говорят, ни се струва,

...
Понякога, когато чуем някои чужденци да говорят, ни се струва,
Коментари Харесай

Кой език се смята за „най-бързият“ език в света и каква е скоростта на гласовия обмен на информацията

Понякога, когато чуем някои чужденци да приказват, ни се коства, че те приказват даже по-бързо, в сравнение с мозъкът ни може да обработи информацията. Така е да вземем за пример с испанците и италианците. Разбира се, скоростта на говорене зависи освен от езика, само че и от обособените хора. Със сигурност сте забелязали, че някои хора даже на български произнасят думите доста бързо, до момента в който други, в противен случай, разтягат всяка дума и вършат огромни паузи сред тях. Въпреки това скоростта зависи и от самия език – просто се вслушайте в метода, по който испанците поддържат връзка между тях. Но най-интересното е, че даже испанският не е „ най-бързият “ език в света. До този извод са стигнали френски учени в свое проучване.

Кой език е „ най-бързият “

Някои езици са с 50% по-бързи от други

Понастоящем в света има към 7000 разнообразни езика. Учените се занимават с проучване на другите им особености и разлики. Така да вземем за пример, по-рано е извършено изследване, в което създателите са открили кои езици се считат за най-красиви. Не по-малък интерес за учените съставлява и разликата в „ скоростта на езиците “.

Трябва да се каже, че да се дефинира скоростта на езика не е толкоз елементарна задача, колкото наподобява на пръв взор. Особено като се има поради, че другите хора произнасят думите с друга скорост. И също така междинната дължина на думите в другите езици също е друга. Въпреки това междинната стойност може да бъде избрана. Един от методите за това е да се мери броят на сричките, изговорени за една секунда.

Учените са провели разнообразни проучвания в това отношение. По-специално, през 2011 година чиновници на Университета в Лион организираха огромно изследване. Те са изследвали седем разнообразни езика и са определили броя на сричките в секунда, произнасяни на всеки от тях. По този метод беше избран " най-бързият " език в света.
Испанският е вторият най-бърз език в света

Така създателите на изследването стигат до заключението, че най-бързият език в света е японският. Всъщност същият резултат е показан и в доста други научни писания. В японския език се произнасят 7,84 срички в секунда. Авторите на научната работа публично оповестиха това в изданието Linguistic Society of America. На второ място е испанският език, чиято скорост е 7,82 срички в секунда.

Следват френският език със 7,18, италианският – 6,99, британският – 6,19, немският – 5,97 и китайският – 5,18 срички/секунда. Изследователите оповестяват, че на японски и испански се произнасят с към 50% повече срички в секунда, в сравнение с виетнамски и тайландски.

От какво зависи скоростта на езика

От всичко това поражда въпросът - от какво зависи скоростта на езика? Дали японците и испанците могат да усвояват и обработват информацията по-бързо? Най-вероятно не. Учените допускат, че скоростта на езика може да зависи от неговата информативност, по-точно - от информативността на сричките.
Сричките в японския език се оказаха не изключително информативни

В друго изследване от 2019 година откриватели от Университета в Лион проучват 17 разнообразни европейски и азиатски езика за информация в срички. Оказва се, че в японските думи сричките съдържат прекомерно малко информация. Например в българския език има цели думи, които се състоят единствено от една сричка, като „ дом “, „ панер “, „ чук “ и други

Затова откривателите допускат, че на японски се приказва бързо, с цел да се съобщи повече информация. Същото важи и за испанския език – сричките на испанските думи не са доста информативни и вследствие на това хората би трябвало да форсират темпото при произнасянето им. Но в случай че мерите скоростта не по броя на сричките в секунда, а по информацията, която те предават, тя е почти идентична при другите езици.

Според откривателите скоростта на излъчената информация във всички езици е към 39 бита в секунда. Това значи, че всички хора, без значение от националността, имат идентична скорост на разбиране на информацията. Не всички учени обаче са съгласни с тези заключения и като цяло с обстоятелството, че скоростта на езиците е друга.

Скоростта на предаване на информацията на всички езици е почти идентична

Така да вземем за пример през 60-те години на предишния век е извършено изследване с 12 участници. Всички те са били разграничени на две групи от по 6 души – англоговорящи и японоговорящи. В резултат учените стигнали до заключението, че сред двете групи няма основни разлики във връзка с скоростта на предаване на информация благодарение на речта.

Трябва също по този начин да се има поради, че по-голямата част от изследванията са съсредоточени върху най-популярните европейски и източноазиатски езици, до момента в който хиляди други езици са подценени. Но с цел да бъдем обективни, би трябвало да отбележим, че половината от международното население приказва един от 10-те езика. Следователно не е нужна огромна извадка от езици, с цел да се получат справедливи данни.

Накрая да напомним, че има доста редки и екзотични езици като токипонския. Той съдържа единствено 150 думи и е прочут на 3100 души.

Азбука на езика токипон

За изписване на думите на езика токипон има набор от 14 чудесно познати латински букви. Те се четат и пишат по метода, по който от дълго време сме привикнали, което също по този начин доста опростява езика. Освен латинската писменост хората, които познават езика токипон, от време на време употребяват и други писмени системи.

Йероглифи от писмената система sitelen pona

Една от тях се назовава sitelen pona и е създадена от Соня Ланг през 2014 година Всеки знак в тази писменост значи избрана дума от дребния речник на езика. Чрез смесването им могат да се образуват смислени фрази.

Но по този начин или другояче, на процедура без значение от езика, на който се приказва, скоростта на продан на информацията благодарение на елементарния всекидневен всекидневен език е 39 бита в секунда. Не е ли малко?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР