Понякога хората ми казват: Говорим за това 40 години –

...
Понякога хората ми казват: Говорим за това 40 години –
Коментари Харесай

Образът на жените в рекламата

Понякога хората ми споделят: " Говорим за това 40 години – нещата усъвършенстваха ли се? ". А аз в действителност би трябвало да кажа, че се утежниха.

Това споделя в популярно видео, отдадено на облика на дамите в рекламата, Джийн Килборн - прочут обществен преподавател, публицист, създател на филми и деятел, интернационално приет за работата ѝ по облика на дамите в рекламата и рецензиите към рекламата на алкохолната и тютюнева промишленост.

Ето по какъв начин продължава тя:

Рекламите продават повече от артикули. Те продават полезности, визии, концепции за любовта и сексуалността, триумфа. И може би най-важното – концепции на нормалност. До огромна степен ни споделят кои сме и кои би трябвало да бъдем. Но какво ни споделя рекламата за дамите? Казва ни и постоянно ни е казвала, че е от най-голямо значение по какъв начин изглеждаме.

Първото нещо, което рекламодателите вършат, е да ни заобикалят с изображения на идеална женска хубост. Ние, дамите, научаваме от най-ранна възраст, че би трябвало да изразходваме голямо количество време, сила и най-много пари, пробвайки да реализираме тази цел. Чувстваме се засрамени и отговорни, в случай че се провалим. А неуспехът е неизбежен. Защото идеалът е основан на безспорна точност. Тя (образът на дамата – бел. прев.) в никакъв случай няма никакви линии или бръчки, белези или дефекти. Освен това кожата ѝ няма пори. И най-важният аспект на това съвършенство е, че не може да бъде реализирано. Никой не наподобява по този метод, в това число самата тя, която ни гледа от рекламата. Това е истината! Никой!

Супермоделът Синди Крауфорд един път сподели: „ Иска ми се да изглеждах като Синди Крауфорд ”. Лицето ѝ, завладяващо фантазии и мечти, в реалност не изтлежда по този начин. Това е външен тип, който е бил създаван с години посредством грим и козметика. В наши дни е още по-лесно - посредством фотошоп. На Кийра Найтли по този метод ѝ слагат на фотоси по-голям бюст. Талията на Джесика Алба се оглажда и става по-тънка. Кели Кларксън се снима за корицата на списание, чието водещо заглавие е „ Отслабни по собствен метод ”, само че в действителност килограмите ѝ са поправени отново посредством фотошоп. 

Всички израснахме в просвета, където телата на дамите непрекъснато са превръщани в неща, в обекти. В някои реклами дамата е бутилка бира, в други част от видео игра. Това афектира самооценката на дамата и основава климат на обстойно принуждение против дамите. Не че рекламата непосредствено предизвиква принуждение. Нещата не са толкоз елементарни. Но да превръщаш едно човешко създание в предмет, съвсем постоянно е първата стъпка към оправдаването на принуждение против този човек. Виждаме това в расизма, в хомофобията, в тероризма. Процесът постоянно е еднакъв. Човекът е дехуманизиран. И насилието става неизбежно.

Телата на дамите са отделяни на части в рекламите. Разделяни. Фокусът попада единствено върху една част на тялото, което, несъмнено, е най-нехуманното нещо, което можеш да направиш с някой. Където и да погледнем телата на дамите са превръщани в неща или единствено в елементи от неща. Момичетата през днешния ден получават известия толкоз млади, че би трябвало да са невероятно красиви, привлекателни, секси. Долавят и посланието, че такова съвършенство не може да се реализира.

Говоря по тази тематика от доста дълго време и упорствам, че моделите не могат да станат по-слаби, само че те го вършат. И стават по-слаби и по-слаби. Ана Каролина-Рестън умира през 2009 година от анорексия. По времето, когато тежи 40 кг, към момента работи като модел. Манекенките безусловно не могат да станат по-слаби. Затова идва на помощ „ Фотошоп ”.

Но има и изключения. Кейт Уинслет не разрешава на Холивуд да диктува тежестта ѝ. Когато английското списание GQ разгласява нейна цифрово манипулирана фотография, която я прави доста по-слаба, тя издава публично мнение, в което разяснява, че измененията са били направени без нейното единодушие и споделя „ Аз не наподобявам по този начин и най-много не искам да наподобявам по този начин ”.

Тук става дума за проблем на публичното здраве. Манията дамите да бъдат слаби е подобен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР