Понякога чакането за вечеря е прекалено дълго, а обядът е

...
Понякога чакането за вечеря е прекалено дълго, а обядът е
Коментари Харесай

Време за чай? Вижте какво празнуват във Великобритания

Понякога чакането за вечеря е прекомерно дълго, а обядът е минал преди доста часове и денят наподобява безконечен. Когато това се случи е време да се установите с топла чаша чай и леки сандвичи, да отделите известно време, с цел да оцените деня и да се подсилите за останалата част от вечерта.

Следобедната седмица за чай влиза в Британската традиция, с цел да внесе малко грациозност и помпозноват на другояче незабележимата част от деня.

През втората седмица на месец август във Англия се чества Седмицата на следобедния чай.



История на Седмицата на следобедния чай

Следобедната седмица за чай е основана, с цел да помогне за одобряването на традицията, която е била присъща за английските следобеди от 40-те години на ХХ век.

В тези дни вечерята постоянно не се сервирала до 20:00 часа, а обядът не бил нищо изключително. Така че гладните британци “създали” мини хранене в средата на деня, несъмнено!
Традиционно това хранене съдържало дребни сандвичи, сладкиши с конфитюр и кремообразна сметана, както и сладки, които оказват помощ да се ускори силата и за повдигането на духа.

Простото следобедно хранене прерастнало в обществено събитие, изключително за тези, които прекарвали живота си в горните пластове на обществото. Това става още по-забележимо откакто самата кралица Виктория взела участие в тази традиция. В този миг се заразжда концепцията за чаения банкет, луксозен и първокласен следобяд, който може да се организира на всички места, както измежду близки другари, по този начин и измежду няколко стотин от най-важните лица в обществото. Както подсказва името, чаят е е централна част от тази традиция, чието начало дала Анна Мария - 7-мата херцогиня на Бедфорд.

Тя постоянно се чувствала изтощена по средата на деня, и чаша чай с лека закуска просто изглеждал най-хубавият излаз от тази ситуция. Тя скоро поканила проетялите си да се причислят към нея и това било началото на традицията на следобения британски чай.



Как се чества Седмицата на следобедния чай

Празнуването на седмицата на следобедния чай е просто - през цялата седмица се прави пауза в част от дни за следобеден чай.Топъл чай, няколко сладки и мини сандвичи ще оказват помощ за повдигането на духа през останалата част от деня.

В някои случаи празнуването минава в организирането на чаени приемни с викториански костюми, с цел да се уважи историята на този празник.

Следобедния чай в днешно време съдържа 3 вида ястия:

-малки тънки сандвичи;

-топли, преди малко извадени от фурната кифлички с гъста сметана и плодов конфитюр, мед или лимоново сладко; -малки сладкиши и торти съгласно сезона; През лятото някои хора избират да сервират ягоди и сметана като спомагателен десерт.

През зимата със сандвичите се сервират и по-тежки тестени артикули като мъфини или кифли, изпечени с повече масло.



Любопитни обстоятелства за чая:

- Чаеното пакетче е изобретено инцидентно през 1908 година от американския бизнесмен Томас Съливан, който търгува с чай и кафе. Търговецът взема решение да пакетира и доставя чаените мостри в копринени торбички. Идеята му е чаят да бъде изваден от опаковката преди подготвяне, само че клиентите откриват, че е по-лесно да варят напитката, потапяйки в гореща вода неразопакованото пакетче.

- Чаят "Ърл Грей " е кръстен на Чарлс Грей, който през 1830 година става министър-председател на Англия.

- Първенци по консумация на чай в света са турците, които оставят надалеч зад себе си ирландците и британците.

- Най-големите производители на чай са Китай, Индия, Кения и Шри Ланка.

- Наименованието за човек, който пие несъразмерни количества чай, е чаист.

- Данни от 1999 година демонстрират, че 37 души са лекувани в болница поради произшествия, породени от калъфчета за чайник.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР