Понеделник. Часът е 20:26. На Централна гара в София спира

...
Понеделник. Часът е 20:26. На Централна гара в София спира
Коментари Харесай

Централна гара. Първата среща на бежанците с държавата и доброволците |

Понеделник. Часът е 20:26. На Централна гара в София стопира интернационалният бърз трен, който потегля от Букурещ и минава през Русе. Вратите се отварят и от вагоните бързо стартират да слизат пасажери. Някои от тях се насочат непосредствено към подлеза, водещ към изхода на гарата. Други пък изчакват на перона - това са украици, бягащи от войната. Майки с деца, възрастни, хора, тръгнали с домашните си любимци.



Посрещат ги екипи на БЧК, на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи. Помагат им да смъкват багажите си, само че множеството пътуват единствено с раница на гърба си. След като всички украинци са слезли, а целият багаж е свален, чиновниците на Столична община, дружно с доброволците на БЧК, повеждат към 50 души към подлеза, водещ към изхода на гарата. Но не напущат постройката. Изчакват хората още веднъж да се съберат, след което се запътват към втория етаж. В момента там се намира краткотраен спешен център за подкрепяне на бежанците от Украйна.

Вляво от стълбите на втория етаж има стая, в нея са гишетата на Дирекция “Миграция ”, където бежанците могат да се записват и да подадат документи за даване на протекция. В същата стая има самостоятелен детски ъгъл с играчки, масичка, листа и флумастери за изобразяване. Освен това има и към петнайсетина походни кревати.



Но към момента е рано за регистрация. Бежанците първо отиват в място за отдих с масички и столчета, дюшеци за спане и още един детски ъгъл, ситуирани вдясно след стълбите, на втория етаж. Украинците са посрещнати от още чиновници на Столична община, които незабавно им обръщат внимание. Бежанците се разполагат по масичките и изчакват търпеливо. Доброволци от БЧК стартират да им носят пликове с съществени хранителни артикули, неща от първа нужда, както и храни и питиета, които да употребяват в този момент. Разбира се, има подсигурена храна за домашните любимци.



Междувременно чиновниците стартират да беседват поотделно с украинците. Записват ги, че са пристигнали, както и от каква помощ се нуждаят - като настаняване, билети, регистрация за протекция или статут на емигрант. След това ги тестват за ковид, тестванията са изцяло безвъзмездни. Столична община е подсигурила и жилища за карантина, в случай че се наложи.



След регистрацията пристигналите украинци отиват в спалните пространства на гарата. От БЧК обясниха, че нормално там бежанците могат да останат до 3 дни, като през това време храната им е подсигурена, както и всичко останало, от което имат потребност. Но множеството украинци не остават дълго на гарата. Изчакват до сутринта, след което поемат още веднъж на път - множеството към чужбина. Други пък вземат решение да поемат към съответен град у нас, или да останат в София. Но в случай че към момента не са решили или билетът им до някоя друга дестинация е след няколко дни, Столична община поема грижата за тях като ги настанява в общински или държавни бази.



След като бежанците са към този момент настанени в спалните пространства на гарата, чиновниците от Столична община стартират да им оказват помощ с регистрацията към Дирекция " Миграция ". Процедурата лишава към 20 минути, издава се документ за даване на краткотрайна протекция. Всичко, което би трябвало да дават, е паспорт и няколко заявления. Когато приключат с регистрацията, украинците са към този момент свободни да си отдъхнат най-малко за малко и да съберат сили за утрешния ден.

Снимки: Елена Николова / OFFNews
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР