Поне засега не се вижда през първите десетина дни на

...
Поне засега не се вижда през първите десетина дни на
Коментари Харесай

НИМХ: Сняг няма да има поне още 15 дни


Поне към този момент не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкоз ниски температури, че да вали сняг. Това сподели пред сътрудниците от БГНЕС Красимир Стоев, дежурен синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология.

Прогнозата сочи, че откакто в неделя у нас мина леден атмосферен фронт, в понеделник от запад настава краткотрайно усъвършенстване на времето. Облачността ще се раздра и ще намалее, времето ще се усъвършенства, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е най-вече слънчево. В по-голямата част от страната оптималните температури ще бъдат сред 16 и 21 градуса,  до момента в който в неделния ден в западните региони, поради преваляванията, температури останаха по-ниски и в доста региони бяха 10 -12 градуса.

„ Настъпва и смяна в общата атмосферна циркулация над Европа, усилва се динамичността на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, тъй че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде много динамично и изменчиво. Валежи ще има във вторник в източните, и в южните региони “, сподели той. Според прогнозата в средата на седмицата отново на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също още веднъж ще има превалявания.

„ Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% несъмнено, макар че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се намалят и в множеството региони оптималните ще бъдат сред 10 и 15 градуса, само че това са присъщи температури за средата на есента. Астрономичната зима ще стартира през декември, а най-малко към този момент, от предварителните разбори, които използваме за направата на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкоз ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния вид циркулация “, уточни той.

Българската сентенция гласи: “Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято ”. Тя няма да пристигна сигурно този понеделник, когато се отбелязва празникът, безапелационни са от Национален институт по метеорология и хидрология . „ Тези поверия от националната метеорология, не че няма някаква истина в тях, само че би трябвало да се има поради въпреки всичко, че Димитровден по остарелия календар не е бил на 26 октомври. Така че това също от климатична позиция оказва значително въздействие в развиването на атмосферната циркулация “, сподели Красимир Стоев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР