Поне трима руски затворници, вербувани от частната военна компания Вагнер,

...
Поне трима руски затворници, вербувани от частната военна компания Вагнер,
Коментари Харесай

Затворници са пращани от Русия да се бият във войната

Поне трима съветски пандизчии, вербувани от частната военна компания " Вагнер ", са починали във войната в Украйна. Още двама наказани са ранени и се намират в болница в окупирания Луганск. Това оповестява съветското издание " Важные истории ", базирайки се на свои източници.

Според събраните от публицистите данни пандизчиите са били вербувани от " Вагнер " в петербургския затвор №7 " Яблоневка " при започване на юли. В медицинските документи на ранените не са посочени същинските им имена, те са записани под псевдоними. Вероятно отново под псевдоними ще бъдат заровени мъртвите от тях, а на околните им няма да бъдат изплатени компенсации.

" Възниква въпросът по какъв начин околните на починалите ще могат да получат пари. Защото до момента в който ти можеш да докажеш роднинската си връзка примерно с Иван Иванов, по какъв начин би могъл да докажеш такава с някой си с прякора " Глухарче "? Най-вероятно роднините няма да видят никакви пари при смъртен случай ", споделя правозащитникът Леонид Крикун пред репортерите на изданието.

Един от източниците на медията споделя, че на неговия родственик, който излежава присъда, са обяснили следното:

" Нацистите са чудесно подготвени и доста сложни за разкриване. Вие отивате в авангарда и ще помагате за откриването им, тъй че не всички ще се върнете. "

Първоначално им споделили, че ще се върнат към 20% от наемниците, след това – че " съвсем никой няма да се върне ". На тези, които оцелеят, е обещана премия от 200 000 рубли и прошка. При гибел обещанието е да се изплатят на фамилията 5 милиона рубли. Но всичко това са единствено думи, които няма да бъдат записани на никое място на хартия, прецизира изданието. Договорът е единствено вербален и ги изпращат в Украйна без паспорти и други документи за идентичност.

Защо се съгласяват пандизчиите?

Според източника, неговият родственик е бил " корумпиран с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и престъпното му досие ще бъде заличено ". Източникът споделя също, че в началото му е казано, че отпътуват в Донбас да възвръщат разрушената инфраструктура и чак откакто е дал единодушие, му е обяснено, че в действителност ги изпращат да водят война.

Същевременно близки на пандизчиите, обезпокоени за ориста им, са се пробвали да си уговорят среща с началника на пандиза " Яблоневка " полковник Александър Рулев. В формалния си приемен ден обаче той отказал да се срещне с тях. Когато въпреки всичко съумели да се свържат с него, Рулев дал отговор на въпросите за вербуването, че " чува " за това за първи път, а по-късно декларирал, че в случай че би трябвало да се трансферират пандизчии, тогава това се прави " съгласно проекта.”

За вербуването на пандизчии " Важные истории " написа и в различен собствен материал, базирайки се на техни близки, които настояват, че откакто бъдат наети, връзката със пандизчиите прекъсва. Близките им са подали тъжби до омбудсмана (по правата на човека) на Санкт Петербург (Светлана Агапитова), както и към прокуратурата и към администрацията на пандиза. Но срокът за отговор е 30 дни и за момента нямат повече информация.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР