Поне трима руски олигарси са били подложени на разпит или

...
Поне трима руски олигарси са били подложени на разпит или
Коментари Харесай

Трима руски олигарси на мушката на спецпрокурора Мълър

Поне трима съветски олигарси са били подложени на разпит или са им пратени писмени въпроси от екипа на специфичния прокурор Робърт Мълър, съобщи Си Ен Ен.
Както е известно той проверява намесата на Русия в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и връзките на хора от екипа на Доналд Тръмп с високопоставени служители в Кремъл.
Имената на съветските олигарси не се разкривата, само че единият от тях е бил разпитван и обискиран когато е кацнал с персоналния си аероплан на летище в Ню Йорк. Той е бил арестуван за известно време и е бил прегледан персоналния му телефона и както и други негови персонални електронни устройства.
Друг парвеню е бил също разпитван по време на аудиенция в Съединени американски щати. За него няма данни да му е претърсван телефона.
А на трети съветски олигарх са били пратени въпроси с молба за отговори. Той скоро не е посещавал Щатите.
Предполага се, че ползата към тримата е подбуден от техни доброволни дарения за предизборната акция на милиардера Доналд Тръмп през 2016 година, оповестява Си Ен Ен.
Американското законодателство не разрешава на чужденци да вършат сходни пожертвования. Затова Мълър се интересува дали олигарсите не са прибегнали към услугите на подставени лица - американски жители, които да са предали парите в щаба на Тръмп.

" Моментът на изненадата е доста значим за прокурорите и следователите ", разяснява Даниел Голдман, някогашен федерален прокурор във връзка акцията на летището. " Затова екипът на Мълър употребява опцията за достъп до електронните устройства при своите търсения, тъй като не желае авансово някой да си прочисти телофона ", прибавя той.
В момента спецпрокурорът е обвинил 13 руснаци за интервенция в изборите в Съединени американски щати. Тръмп изрично отхвърля да има каквито и да е връзки с тях. От Москва също декларират, че в никакъв случай не са се намесвали в предизборната акция в Щатите.
Още до края на седмицата администрацията на президента ще разгласи нови наказания против няколко съветски олигарси, доближени на Владимир Путин, твърди още Си Ен Ен. Тв каналът се базира на двама високопоставени служители от Белия дом. Според организация Ройтерс това ще бъдат " най-агресивните " ограничения против Русия през последно време, които ще бъдат ориентирани непосредствено към бизнес елита и хора от най-тесния кръг на съветския водач. Най-малко шест души ще попаднат в новия углавен лист, оповестява в. " Вашингтон пост ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР