Поне три месеца живот на 49-ото Народно събрание поискаха представителите

...
Поне три месеца живот на 49-ото Народно събрание поискаха представителите
Коментари Харесай

ПП и ДБ поискаха от Радев поне три месеца живот на парламента

Поне три месеца живот на 49-ото Народно заседание желаеха представителите на обединяването " Продължаваме промяната -Демократична България " при консултацията си с президента Румен Радев, последвала тази с първия мандатоносител ГЕРБ през днешния ден. Причината - да се одобряват най-накрая предпочитаните закони, измежду които тези свързани с еврозоната, Шенген, промяната във връзка с основния прокурор, бюджетът, проектът за възобновяване. Ангажимент за кабинет обаче от обединяването не дадоха. Само потвърдиха решението си да не поддържат партията на Бойко Борисов, както и нейно присъединяване в изпълнителната власт.

Радев попита и представителите на ПП-ДБ, както преди този момент и на ГЕРБ, по какъв начин си показват разтеглянето на процедурите във времето. Преди това регистрира, че обстановката да разговарят с ГЕРБ е " тестване за правилата " им, като се има поради, че генезисът и на двете обединения в обединяването е анти ГЕРБ.

" Затова е значимо до каква степен можете да стигнете с политическия компромис " - уточни.

И попита по какъв начин си показват ръководство - в това число държавно управление на малцинството или пък някаква друга формула.

" Чух упреци, че бързам и желая нови избори. Затова желая да ви запитвам какво е подобаващото време за първия и втория мандат. Това са доста значими въпроси, аз желая да ги решаваме дружно " - съобщи още президентът.

Думата взе съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, с цел да затвърди, че обединяването ще направи след изборите това, което е дало обещание преди тях - а точно: " Че с първия мандат не можем да заявим поддръжка, по едно и също време с това сме подготвени да сложим ясна опция българският парламент да избере правителство с втория мандат ". Не обясни обаче по какъв начин си предствя вид Б.

Другият съпредседател Асен Василев пък акцентира, че се радвал, че Народно събрание най-накрая стигнало до извода какъв брой значима е законодателната стратегия.

" Ние и ГЕРБ сме съперници, считаме, че моделът, по който би трябвало да се развива страната е друг. Но при тези цели, след два цикъла избори, успяхме да намерим формула тези закони да бъдат признати. Дори съперниците би трябвало да се почитат. Но има ясни граници, които не би трябвало да се прекрачват. Тези ясни граници са, че няма по какъв начин да работим дружно - т. е. да подкрепим държавно управление на ГЕРБ или ГЕРБ в изпълнителната власт " - затвърди и Асен Василев.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пък дефинира Радев като " стопанин на времето " в тази процедура. Факт - от Радев зависи дали ще забави или забърза " рулетката " по предаването на мандатите. В предходния парламент той забави процесите.

" Вие сте стопанин на времето - подходихте малко по-щедро в предишния парламент. Тук не става дума за някакви безпринципни взаимни отстъпки, а да се свършат избрани национални задания. И консултациите, и времето би трябвало да имат добавена стойност в светлината на тази цел - сформиране на държавно управление. в рамките на прецедента от предишното Народно събрание като параметри, е допустимо да се прокарат тези законопроекти. Без да презюмира кабинет. Но най-малко програмата най-малко да можем да я свършим, другояче нашата отговорност за предлагането на кабинет с втория мандат, ние ще си я понесем ", съобщи и Иванов.

А акад. Николай Денков, който бе претендент на " Промяната " за министър председател в предходния ѝ мандат, непосредствено уточни, че за осъществяването на по този начин заложените цели ще трябват най-малко три месеца "  при стегната интензивна работа и съблюдаване на тези цели ".

" Благодаря на акад. Денков за тези три месеца, само че да ви върна на предишния парламент " - стартира Радев и разгласи, че поел " огромен политически риск ", разтегляйки процедурата във времето, а съвсем нищо не се случило: нямало държавно управление, нямало закони, предизборното наддаване взривило бюджета, а времето - отишло основно за изборния закон сякаш да вдигне избирателната активност, а довело до безпорядък. В добавка имало множество  " разпити на министри ",  " съвсем непрекъснато " били на доклад, в случай че били ангажирани да овладяват рецесии и да пишат закони. А той самичък бил упрекнат, че желае да ръководи.

" Да, би трябвало да има време, само че и правилни и ясни връзки ", уточни в умозаключение Радев.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР