Поне шестима са загиналите при последните сблъсъци между християни и

...
Поне шестима са загиналите при последните сблъсъци между християни и
Коментари Харесай

Ужас от гражданска война скова Ливан

Поне шестима са починалите при последните конфликти сред християни и шиити в Бейрут, Мнозина се притесняват от нова революция, измъчените хора търсят "спасение " в опиатите, които са по-евтини от медикаментите.

Още сутринта беше ясно, че митингът на "Хизбула " пред Съдебната палата в Бейрут няма да приключи добре. Знамена, лозунги, вдигнати юмруци. А към тях - военни. След което стартира стрелбата.

Съдебната палата се намира в християнската част на ливанската столица. Улиците към нея бяха блокирани от десетки военни машини, позиции заеха и джипове с картечници. Войниците от ливанската войска обаче не атакуват, а по-скоро следят какво се случва по улиците като любопитни фенове.

Шестима починали, над 20 ранени

На пръв взор спорът в Бейрут ескалира поради една противоречива политическа персона. Става въпрос за арбитър Тарек Битар, който проверява аргументите за опустошителната детонация, разрушила пристанището на Бейрут и огромни елементи от ливанската столица през август 2020-а година. Именно Битар повдигна въпроса за ролята на "Хизбула ".

Съдията е християнин и е подкрепян от християнски групи и политици в Ливан. "Хизбула " пък е най-влиятелната шиитска военизирана организация в разединената страна.

Нейните представители не желаят да се окажат на подсъдимата пейка и упорстват за отвода на Битар. Затова и почитателите на "Хизбула " излязоха на митинг пред Съдебната палата.

"Досега има един умрял и няколко ранени ", споделя Мириам Салех, кореспондентка от иранската телевизия. В последна сметка умират шест души, а ранените са 23-ма. Престрелките не престават с часове и колкото по-тежки са конфликтите, толкоз по-дълбоко и по-ясно се вижда бездната, която се отваря.

Старите спорове избуяват още веднъж

Под повърхността в Ливан се възраждат добре познати спорове и проблеми: християни против мюсюлмани, политически вражди, неуспех на ръководството и невиждана икономическа рецесия, която лишава хората от най-основни артикули.

Всичко това припомня за ливанската революция, която продължи 15 години и лиши живота на 150 хиляди души. Историята не би трябвало да се повтаря, само че споменът за нея не напуща ливанците. "Сега доста се опасяваме от нова революция ", споделя Мириам.

Консумацията на опиати пораства

Тези страхове и неустановеност неизбежно се отразяват на ливанците. Много от тях протягат ръка към дрогата. Изследване на Американския университет в Бейрут удостоверява, че потреблението на опиати в последните години се е повишила доста.

И това си има аргументи: над 90 % от ливанците под 30-годишна възраст признават, че изпитват междинни или високи равнища на стрес. Около две трети страдат от тревога, а повече от една трета - от междинна до тежка меланхолия.

По данни на Организация на обединените нации, три четвърти от жителите на Ливан живеят в беднотия. Факторите, довели до това състояние, са доста: обезценяването на ливанската лира, повишаването на храните, горивата и медикаментите, детонациите на пристанището в Бейрут, които лишиха живота на над 200 души.

Към тях можем да прибавим и пандемията, проблемите с електроснабдяването, политическата неустановеност, въоръжените групировки и растящия брой бежанци.

Татяна Слейман от неправителствената организация "Скоун ", която оказва помощ на наркозависимите, споделя, че от началото на рецесията през есента на 2019-а от ден на ден хора търсят помощта ѝ.

Употребата на опиати за мнозина е тактика за справяне с проблемите, изяснява тя. За разлика от преди, хашишът, хероинът и алкохолът към този момент не се употребяват за развлечение, а за справяне със напрежението, депресията и проблемите със съня и тревогата. Сред аргументите за растежа в използването на неразрешените субстанции е и фактът, че цените на медикаментите са се повишили прекалено. Но не и цените на опиатите - те са "лесно налични на всички места ", споделя Слейман.

Психическите проблеми се дължат на икономическата неустановеност

Все повече хора мислят за самоубийство. Спешният телефон за предварителна защита на самоубийства и ментални проблеми регистрира двойно повишаване на позвъняванията от месец май насам.

Темите, свързани с психическите проблеми и зависимостите, значително са стигматизирани в Ливан, споделят от клиника "Ембрейс ", която поддържа незабавния телефон. Но се следи развиване - към този момент даже консервативните представители на ливанското общество стартират да разискват тематиката.

"Осъзнаването е налице, само че не е задоволително ", споделя Джалал Ахмад. Той е мухтар - квартален отговорник - в една строго сунитска част на Триполи. "Тези, които са доста небогати, са изключително уязвими ", изяснява той.

Но взаимната работа с духовници и неправителствени организации не може да реши казуса, до момента в който икономическото състояние в страната не се усъвършенства. Ахмад обаче не има вяра на ръководещите. "Държавата не се интересува от хората, те са ѝ безразлични ", споделя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР