Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове,

...
Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове,
Коментари Харесай

По 100 майки на година захвърлят децата си

Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове, градинки, сред блокове, на улицата и даже в кофата.

Това демонстрира информация на „ Монитор “ за водените каузи по съответните текстове от Наказателния кодекс. Те се завеждат по глава „ Престъпления срещу брака и фамилията “ и по-конкретно по член 182, който гласи, че „ родител или аставник, който остави лице, намиращо се под наставнически грижи или наставничество, без контрол и задоволителна грижа и с това сътвори заплаха за неговото физическо, душевно или морално развиване, се санкционира с отнемане от независимост до три години, както и с публично неодобрение “.

Именно по този член ще бъдат преследвани майката на 18-годишната Юлия, която три дни по-рано изхвърли 8-месечното си бебе в столичния „ Западен парк “, както и дамата, която изостави детето си в „ Младост “ в края на предишния месец. Дело към този момент се води и против майка от „ Обеля “, която предходната година роди и остави бебето си в храстите пред блока.

Именно по член 182 са заведени към 100 каузи предходната година, само че множеството от тях приключват с условни присъди, при други случаи пък обвинените са освободени от наказателна отговорност или оправдани.

С наказване „ Обществено неодобрение “ да вземем за пример се разминава 23-годишната Катя от мъглижкото село Ветрен, която захвърля едногодишната си дъщеричка и четиригодишния си недъгав наследник. Катя изоставя децата в необитаема колиба, обрасла в плевели, без ток, вода, мебелировка и със счупени прозорци. Братчето и сестричето лежали на пода и били без облекла, мръсни, очевидно недохранени. 4-годишното момче не можело да се движи поради трайно увреждане на крачетата, пълзяло по пода, защото болестта му не било лекувано. Заради действителен риск за живота и здравето на децата, за тяхното обикновено физическо и психическо развиване директорката на Дирекция „ Социално подкрепяне “ - Мъглиж изготвила три претенции за полицейска протекция на децата, като такава им била предоставена. Майката пък се сдобила с обвиняване, само че поради необремененото й правосъдно минало получила единствено „ Обществено неодобрение “, макар че законът планува и до 3 години затвор.

Националната статистика демонстрира, че случаите, които не се преглеждат като престъпни, са по близо 4000 на година. Те са на майки, които просто са абдикирали от грижите за децата си като са ги давали в разнообразни институции, сочат данните от Държавната организация за протекция на детето. За последната година те са работили по 10 случая дневно на изоставени деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР