Поне петима души са загиналите при нападение в понеделник вечер

...
Поне петима души са загиналите при нападение в понеделник вечер
Коментари Харесай

Най-малко петима са загинали при нападение над протестиращи в суданската столица Хартум

Поне петима души са починалите при нахлуване в понеделник вечер против седящата стачка на опозицията в центъра на суданската столица Хартум, заяви ТАСС, като се базира на телевизионния канал Ал Джазира, който цитира централния комитет на лекарите в страната.

Според информацията един от починалите е военнослужещ, а останалите - стачкуващи. В понеделник вечер въоръжени лица са нападнали участниците в седящата стачка пред щаба на основното командване на въоръжените сили. Според очевидци нападателите са били облечени в униформи на специфичните елементи и на сътрудници на силовите структури. Представители на алианса "За независимост и промени " упрекнаха за нападението последователи на сваления президент Омар ал Башир, които "по този метод се пробват да разпространят безпорядък и да дестабилизират ситуацията ".

По-рано ръководещият временен боен съвет удостовери, че при нападението е умрял един офицер от въоръжените сили на страната, а трима бойци са били ранени. Военният съвет заяви още, че при нападението са потърпевши доста участници в стачката. Според военните тези, които стоят зад това действие, "се пробват да попречат на разговора с опозицията ". Военният съвет твърди, че ще продължи да пази протестиращите и да работи с опозицията за "успокояване на обстановката ". Асоциацията на профсъюзите, една от главните сили в протестното придвижване, която влиза в алианса "За независимост и промени, изиска независимо следствие на нападението против стачкуващите.

Ръководителят на преходния боен съвет Абдел Фатах ал-Бурхан даде обещание, че участниците в нападението ще бъдат арестувани и ще им бъде потърсена отговорност. "Суданската гражданска война стартира спокойно, по този начин и ще продължи ", съобщи той, представен от Ал Джазира.

В понеделник ръководещият боен съвет и опозиционни групировки оповестиха, че са се споразумели да бъде основана преходна конструкция на властта, само че към момента не са взели решение за продължителността на мандата й и за състава на преходните органи, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР