Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно

...
Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно
Коментари Харесай

Нов въздушен удар в Ирак

Поне петима членове на проиранска милиция са починали при въздушно нахлуване в Багдад. Атаката се случва към 24 часа, откакто при нахлуване с безпилотен аероплан американски сили убиха Касим Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури измежду съдружниците на Иран в Близкия изток.

Американско публично лице, представено от АП съобщи, че новото въздушно нахлуване не е дело на американските сили.

Късно в петък Вашингтон изясни убийството на Солеймани като нужна стъпка за сигурността.

Тръмп желал да спре война с убийството на ген. Солеймани

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е разпоредил ликвидирането на основен ирански боен пълководец, с цел да „ спре война ". Тръмп разказа Солеймани като „ терорист номер едно в света ".

„ Солеймани трансформира гибелта на почтени хора в своя извратена пристрастеност, допринасяйки за терористични заприказва на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон ", сподели Тръмп.

Държавният глава разяснява, че акцията в петък е трябвало да бъде осъществена преди много време. Тръмп също сподели, че Америка не цели промяна на ръководството в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил погубен, до момента в който е бил в развой на обмисляне на „ акция от принуждение " против американци.

Лице от Държавния департамент упрекна Солеймани за гибелта на 608 американци в Ирак и добави, че той е готвил офанзиви против американски дипломати, военни и здания с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, поискало анонимност, разяснява, че след гибелта на генерала ще е мъчно на групировките, работили с него да се активизират, защото Солеймани е бил персона с директно присъединяване в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се приготвиха за ответни дейности от Иран, а Държавният департамент подреди на жителите да изоставен Ирак „ мигновено ".

Световните пазари означиха спад.

Същевременно от Пентагона оповестиха изпращането на 3500 спомагателни военни в Близкия изток, откакто Иран даде обещание „ сурово възмездие ".

Разнопосочни реакции и засилени ограничения за сигурност в Съединени американски щати

Коментарите от законодателите бяха разнопосочни като най-общо републиканците опазиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е било належащо, а демократите - без да оспорват отрицателната роля на Солеймани, обявиха, че случилото се може да докара до необратима ескалация в един раздорен район. Демократите също слагат под въпрос съществуване на тактика при решението на Тръмп да разпореди ликвидирането на Солеймани.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо разгласи, че ще бъде засилена защитата на основни инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо акцентира, че за момента няма директни закани, и стъпката е защитна мярка след случили се неотдавна интернационалните събития, " които разбираемо са причина за известна степен паника. "

За момента няма конкретика за тактиката на Съединени американски щати в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нахлуване като в петък Държавният секретар Майк Помпейо беседва с редица международни водачи в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на обстановката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР